Necroweasel: A Brave New World

Necroweasel is een Finse band die pas het levenslicht zag in 2020 maar met deze ‘A Brave New World’ reeds toe is aan een zevende (!) full-album! U leest het goed, zeven albums op nog geen vier jaar tijd. Qua productiviteit kan dat tellen. Nu durven wij met onze kritische geest al eens de vraag stellen of een band die zoveel uitbrengt ofwel beschikt over immens veel inspiratie ofwel misschien de kwaliteit al eens te wensen overlaat. Necroweasel is in feite een tweemansband waarbij zanger / gitarist Heikki Jalonen samen met drummende kompaan Jack Hammer een bijzonder gedreven duo vormt. Ze spelen een mix van hardcore met punk en old-school trash. Het hoeft geen betoog dat het resultaat een geluid is waarbij snelheid een heel erg opvallende factor is. Niettemin zorgen de trashy gitaarriffs voor afwisseling. Tekstueel kaart Necroweasel maatschappelijke onderwerpen aan waarbij specifiek op deze ‘A Brave New World’ aandacht is voor het extreem-rechtse gedachtegoed dat in Finland (en grote delen van Europa / de wereld) in opmars is. Je kan dus wel stellen dat de inspiratie wijd verspreid is en door de heren slechts voor het oprapen ligt maar daarmee zijn er natuurlijk nog geen ijzersterke songs geboren. Wel, we kunnen u vertellen dat er met ‘A Brave New World’ weinig verkeerds aan de hand is. Aan een rotvaart vliegen de negen nummers ons om de oren waarbij de vingervlugge gitaarriffs zonder twijfel met de meeste aandacht gaan lopen. Één en ander klinkt bijzonder opzwepend en krachtig en vormt in het geheel zeker een luisterstuk dat méér dan te pruimen is zonder dat het echter aan onze ribben blijft kleven. Geenszins een plaat die we na drie nummers beu zouden zijn of niet tot het einde kunnen uithoren maar er zit ook weinig verrassends in en met name de zang had voor ons ietsje meer variatie mogen bevatten. Al bij al is dit een plaat die zeker het beluisteren waard is zonder dat het echter de geschiedenisboeken zal halen als bijzonder in het oog springend. Maar niemand heeft ooit beweerd dat dit een vereiste is voor een album. Kortom, degelijk maar geen uitschieter.

K.H. (70)

Foxhole Productions

Tracklist: 1. A Brave New World 2. All They Want Is Us To Suffer 3. Keep Breathing 4. No Good Deed Goes Unpunished 5. You Chose To Close Your Eyes 6. Out For Your Blood 7. Freedom For Sale 8. Black Hole 9. How Does Your Freedom Of Speech Feel?