Heads Up: The Way Of The Cure

Heads Up is een Franse pop punkrock band die in 2024 al tien kaarsjes mag uitblazen. Hun tweede album, ‘The Way Of The Cure’ word dan ook passend op 26 januari op het grote publiek losgelaten via de gekende kanalen. Met reeds een handvol singles en ep’s en nu een tweede album is het viertal met hun thuisbasis bij M&O Music uit Montpellier in goede handen. Voor deze nieuwe telg werd eerder in November al een videoclip van één van nieuwe tracks op Youtube geplaatst: ‘Killing Time’, waar we dan ook de leden van Heads Up stevig zien punk rocken onder een stralende Franse zomerzon, op een buitenlocatie omringd door bomen. De mosterd halen ze duidelijk bij de 90’s punkrock van Amerikaanse cultlabels als Fat Wreck en Epitaph, maar ook de Zweedse Burning Heart bands spelen hier mee in de vergelijking. Denk aan bands als No Use For A Name, Randy, Satanic Surfers,.. snelle, up-tempo melodische skatepunk dus. Ook het artwork van de band straalt dit volledig uit met een cartooneske voorstelling van de vier bandleden die vluchten van een gigantische en gevaarlijk uitziende hamburger die de heren Tarzan, Tinar, R-Wan en Zag, zoals de heren zich laten heten volgens hun bio, wel rauw lust. Muzikaal is ‘The Way Of The Cure’ dan ook tien nieuwe nummers met een gemiddelde lengte van een drietal minuten die je om de oren razen. Startend met de intro waar een Franse conversatie ontspringt rond geluk en wat dit inhoudt, om te eindigen op de geluk gewoon je bek houden is. Van daaruit rol je verder in opener ‘Let Me Go’ waar de nodige levensvragen gesteld worden rond leven en werken in de dagelijkse rat race en de angst die er soms bij komt kijken. Maar dat het niet al kommer en kwel is bewijst Heads Up al met het volgende nummer getiteld ‘A Song for People Who Hate Punk Rock And Country Music’. Een reflectie van hun plattelands achtergrond en voorliefde voor punk in een niet zo punk minnend landschap. ‘Be Free’ knalt er dan weer stevig in met als thema, hoe kan het ook anders met punks, vrijheid. ‘Lost In Your Bullshit’ is dan weer een staaltje van up-tempo skatepunk en sleept de luisteraar gewillig mee met zijn tempo wissels. De volgende track ‘Killing Time’ is de spil van dit album en kreeg dus al de eer om op pelicule vastgelegd te worden. De melodische samenzang tonen wat tien jaar samen De Franse scene te bestormen tot toe kan leiden. Strak samenspel en een meeslepend refrein vormen dan ook de basis deze band. ‘Walk In Silence’ vertoont het technisch talent van de jongens en opvolger ‘That Spread’ drijft verder op een groovend bas ritme ondersteund door de Bad Religion geïnspireerd kreten in koor. ‘With The Fairies’ scheurt er weer lekker op los en toont de variatie binnen deze band. Met ‘Take A Step Back’ gaan we stilaan naar het eind van dit album en ook hier geen teleurstelling maar zoals verwacht nog een snel nummer met verslavende riffs. Om te eindigen in slottrack ‘Let Things Happen’ die ingetogen start met een betoog over de protoganist zijn miserabele leven begeleid door een enkele gitaar. Halverwege valt de band nog in wat leidt tot een meer reggea-ska sound en deze plaat afsluit. Algemeen is dit een goed doordacht en gespeeld album met de nodige afwisseling in stijlen, natuurlijk binnen de limieten van het genre, waar ik naar eigen mening maar één stoorzender hoor is het ‘Frenglish’ waarin wordt gezongen. Onvermijdbaar en ondanks hun uiterste best blijft die Franse tongval een hinderpaal voor een band die zich in het Engels wil uitdrukken. Toch een verdienstelijke poging en zeker een aanrader voor wie wel wat adrenaline in muziekvorm kan gebruiken. Ideaal voor een snelle skateboard sessie of gewoon mee drummend op je stuur in de auto onderweg. Mocht het viertal eens op een podium in de buurt langskomen ik zou ze zeker even een bezoekje gunnen.

Davide Marote (70)

M&O Music

Tracklist: 1. Intro 2. Let Me Go 3. A Song For People Who Hate Punk Rock And Countryside 4. Be Free 5. Lost In Your Bullshit 6. Killing Time 7. Walk In Silence 8. That Spread 9. With The Fairies 10. Take A Step Back 11. Let Things Happen