Stygian Crown: Funeral For A King

Het Amerikaanse Stygian Crown is een epic doom metal gezelschap opgestart in Los Angeles in 2018. Naar eigen zeggen wil de band verder borduren op de nalatenschap van bands als Black Sabbath en Candlemass, maar ze houden ook van de sound van Bolt Trower, My Dying Bride en Iron Maiden zodat er ook wel wat minimale accenten uit death metal en traditional heavy metal in hun sound doorsijpelen. Het vijftal – tegenwoordig Rhett A. Davis (drums), Nelson Miranda (gitaar), Andy Hicks (gitaar), Melissa Pinion (keyboards, vocals) en Eric Bryan (bass) – kiest uiteindelijk toch wel overduidelijk voor een epic doom metal sound. Nadat Stygian Crown reeds heel wat stof deed opwaaien, zeker bij de liefhebbers van het (sub)genre, met het titelloze debuutalbum uit 2020, komt het kwintet nu met een meer dan waardige opvolger voor de dag. ‘Funeral For A King’ opent met het instrumentale titelnummer dat al meteen de toon zet: krachtig en slepend met stevige basslijnen. Het nummer krijgt al meteen een episch randje mee, maar heeft ook een heel duister gevoel. Dit wordt netjes extra in de verf gezet bij de twee volgende tracks waar ook de krachtige vocalen van Melissa met veel aandacht gaan lopen naast de krachtige basis van slepende drumpatronen en heel krachtige basslijnen. Voeg daar dan al even krachtige, slepende riffs aan toe en melodieuze gitaarsolo’s en je verkrijgt een pakkend geheel dat liefhebbers van het (sub)genre zeker zullen weten te waarderen. Toch krijgen ook die nog een verrassend stukje te verwerken, want tijdens het instrumentale ‘Let Thy Snares be Planted’ zuigt plots een cello alle aandacht naar zich toe, waarna de band terug keert naar de orde van de dag met pakkende epische doom metal. Een tweede verrassing dient zich aan met ‘Blood Red Eyes’ waar enkel piano en viool te horen zijn naast de pakkende stem van Melissa. Daarna zoekt het vijftal het opnieuw in zware, krachtige en slepende doom metal met de eerder genoemde ingrediënten. Die twee zij uitstapjes halen enerzijds de vaart wat uit het album, maar zijn anderzijds heel knappe pareltjes op de kroon van Stygian Crown, die zodoende bewijzen dat ze meer in hun mars hebben dan enkel traag, krachtig en slepend werk neer te zetten.

Luc Ghyselen (82)

Cruz Del Sur Music CRUZ 147

Tracklist: 1. Funeral For A King 2. Bushido 3. Scourge Of The Seven Hills 4. Let Thy Snares Be Planted 5. The Bargain 6. Where The Candle Always Burns 7. Blood Red Eyes 8. Beauty And Terror 9. Strait Of Messina