Toxikull: Under The Southern Light

Als je me zou vragen naar Portugese metalacts, zou ik moeite hebben om zelfs maar een handvol bands te noemen. Ik hou er echter van om muziek te ontdekken en kwam Toxikull tegen. De band is gevestigd rond de hoofdstad Lissabon en begon in 2016 met hun eerste album ‘Black Sheep’. Met ‘Under The Southern Light’ zijn ze alweer aan hun derde album toe dat ons terugvoert naar het begin van de jaren tachtig, waar traditionele heavy metal volop aan de gang was. Het openingsnummer ‘Night Shadows’ begint met een razend tempo en sterke, hoge zangpartijen. Er zijn geen grote verrassingen of innovaties in de songwriting of uitvoering, maar het nummer doet zeker zijn werk om je aandacht te trekken en mijn hoop op een underground pareltje te wekken. Het is echter enigszins een valse start, aangezien de latere nummers het tempo drastisch verlagen. Het album is gevuld met meer hard rock nummers dan de oorspronkelijk beloofde snelle heavy metal, afgewisseld met af en toe een ballad waarvan het de houdbaarheidsdatum al lang verstreken is. De mid tempo nummers slagen er niet in om te boeien of te inspireren. Ze worden vakkundig gespeeld, maar overtuigen blijft uit. In een subgenre vol iconische nummers is het maar al te gemakkelijk dat albums in middelmatigheid verdwijnen, maar ik ben bang dat dat het verhaal is van ‘Under The Southern Light’. Naast opener ‘Night Shadows’ zijn er delen van het album die even in je oren blijven hangen, zoals ‘Battle Dogs’ of ‘Knights Of Leather’. Het stuwende ritme van ‘Filhos do Metal’, een cover van landgenoten Xeque-Mate, dient als behoorlijke afsluiter van dit album. Voor die-hard fans van klassieke heavy metal is dit misschien een leuke ontdekking, maar het haalt niet de hoogtepunten die het met het openingsnummer had neergezet.

Thomas Vervoort (70)

Dying Victims Productions DVP 284

Tracklist: 1. Night Shadows 2. Around The World 3. Under The Southern Light 4. Battle Dogs 5. Ritual Blade 6. Ghost Of A Dream 7. Knights Of Leather 8. Going Back Home 9. They Are Falling 10. Filhos do Metal