Vanir: Epitome

Met ‘Epitome’ is het Deense Vanir bij het zevende muzikale hoofdstuk in hun verhaal dat in 2009 van start ging in Roskilde, Sjælland. Eerst nog als folk metal / Viking metal band maar gaandeweg ligt de muzikale focus toch eerder op melodic death metal zonder dat ze het gegeven Viking metal volledig uit de sound hebben gebannen zodat de band tegenwoordig eerder een soort van kruisbestuiving is geworden van bands als Amon Amarth, Dark Tranquillity en Unleashed. Zeker op tekstueel vlak blijft de huidige line-up – je hoort hier Martin Rubini (vocals), Kirk Backarach (gitaar), Michael Lundquist (gitaar), Mikael Christensen (bass), Jon Elmquist Schmidt (drums) en Stefan Dujardin (keyboards) – kiezen voor invalshoeken die vooral te maken hebben met de middeleeuwen in Scandinavië. We krijgen immers teksten te verwerken over o.a. “The Stockholm Bloodabth” (‘Twisting The Knife), Valdemar I (‘Fall Of Arkona’) en Margaretha I (‘Sorte Grethe’). Maar zelfs dat is al iets na de glorieperiode van het echte Viking verhaal, terwijl ook de folkelementen zo goed als volledig uit de sound achterwege blijven. Zodoende krijg je dus de kracht mee van Amon Amarth, het melodieuze aspect dat naar Dark Tranquillity neigt en het vrij agressieve dat dan weer richting Unleashed wijst. Wel kunnen we je meedelen dat Vanir op ‘Epitome’ kiest voor negen heel mooi opgebouwde tracks waar melodie, kracht en agressie samensmelten tot ene mooi geheel. De rauwe stem van Martin klinkt dreigend, krachtig en agressief tegelijk. Bass en drums zorgen voor ene heel solide basis die mooie wisselingen in tempo en ritme laat noteren. Iets wat de riffs mooi en krachtig oppikken. Die worden dan weer extra ondersteund door een vrij dik keyboard tapijt. Melodieuze gitaarsolo’s ronden de sound op voortreffelijke manier af. Zo weet het zestal onze aandacht vlot vast te houden zonder dat we ergens een minder moment, laat staan een mindere track, tegenkomen. Enig nadeel misschien, is dan weer het feit dat wij geen enkel nummer durven bestempelen als uitschieter. Zo ontstaat natuurlijk een heel homogeen album dat liefhebbers van melodic death metal zal plezieren. We zullen ‘Epitome’ zeker niet tot onze absolute toppers beschouwen, maar een heel mooie aanvulling in onze collectie is het zevende full-album voor Vanir wel geworden.

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 401

Tracklist: 1. Twisting The Knife 2. One Man Army 3. Wood Iron And Will 4. Sanguis Et Aurum 5. Sorte Grethe 6. Call To Arms 7. Fall Of Arkona 8. Blood Eagle 9. Kings Will Fall