Blind Channel: Exit Emotions

Wat er precies te vinden is in het water in hoge noorden dat we hier in de lage landen minder of niet vinden, weten we niet precies. Feit is in ieder geval dat we een heel pak bands uit Scandinavië enorm weten te waarderen. Het is net alsof die bands ginder iets meer meekrijgen dan een pak van onze eigen bands. Of ligt het aan het feit dat die bands meer gedreven zijn om de rest van Europa, om niet te spreken over de rest van de wereld, in te pakken met hun sound, net zoals hun verre voorouders – Vikings – eerder probeerden op een andere manier? Hoe dan ook, ook het Finse Blind Channel wil in ieder geval met deze ‘Exit Emotions’ Europa onder de voet lopen. De band werd in Oulu in 2013 opgestart en zorgt voor een mix van post hardcore, nu metal, rap metal, hip hop, elektronica en pop. Het gezelschap zorgde eerder reeds voor drie full-albums. In 2021 zorgde de band voor hun grootste wapenfeit door de zesde plaats weg te kapen op het grootste Europese muziekpodium: het Eurovisiesongfestival. Met ‘Exit Emotions’ zorgt het gezelschap – Joel Hokka (vocals), Niko Vilhelm Moilanen (vocals), Joonas Porko (gitaar), Olli Matela (bass), Tommi Lalli (drum) en Aleksi Kaunisvesi (dj, percussie) – voor een nieuw hoofdstuk en een volgende stap in hun muzikale carrière. Het nieuwe, vierde album telt twaalf tracks waar een pak kracht van uit gaat en waar ook een pak aanstekelijkheid en heel wat toegankelijkheid is zit. Wij zijn niet echt fan van het geluid dat het zestal hier produceert, maar zijn er ons wel van bewust dat een pak anderen het werk van bands als Blind Channel wel weten te waarderen. Check bijvoorbeeld eens het aantal streams die hun songs halen of het aantal views dat de band haalt op Tiktok. Oké, allemaal heel moderne manieren om aandacht te trekken, maar het kan dus wel een stevige duw in de rug geven om een extra stap te zetten in een carrière. En het heeft hoe dan ook een bepaalde vorm van populariteit aan, hoe vluchtig al die media ook is. Hoe dan ook, we denken dat Blind Channel in het (sub)genre een best wel aardige tot goede plaat heeft afgeleverd. Zelf zijn we er hier niet door overweldigd en hebben we ons stinkende best gedaan om het album in één ruk te beluisteren zonder nummers te skippen. Dus denk daaraan als je kijkt naar ons waarderingscijfer, want het heeft slechts onze mening weer die natuurlijk gebaseerd is op onze muzikale smaak!

Luc Ghyselen (60)

Century Media

Tracklist: 1. Where’s The Exit 2. Deadzone 3. Wolves In California 4. Xoxo 5. Keeping It Surreal 6. Die Another Day 7. Phobia 8. Happy Doomsday 9. Red Tail Lights 10. Not Your Bro 11. Flatline 12. One Last Time…Again