The Vice: Dead Canary Run

Het Zweedse The Vice is een trio dat een mix brengt van blackened metal, hard rock ‘n’ roll en zelfs wat pop. Het drietal zorgde eerder reeds voor het album, ‘White Teeth Rebellion’ (2020), en bouwt nu verder op de neer gezette sound met deze ‘Dead Canary Run’, een acht tracks tellend album. Het drietal – Rickard (vocals, gitaar), Charlie (bass) en Petter (drums) – krijgt op een aantal tracks extra steun van Joel Öhman (piano). Er wordt heel krachtig geopend met het heel donker gekleurde ‘Another Future’ waar de dwingende stem van Rickard al meteen de aandacht opeist. Een brommende basslijn is het tweede aspect in de sound van The Vice die ons hier opvalt. Net iets minder dreigend, vinden wij althans, is ‘Tomorrow Will Mend’. Die brommende basslijn doet ons eigenlijk vooral terug denken aan het openingsnummer al zal dat waarschijnlijk niet echt de bedoeling zijn. ‘Grant Me Your Peace’ wordt gebouwd op een paar riffs maar die gaan na een poosje toch wel vervelen, terwijl we ook de dreunende drumpatronen niet echt je dat vinden. Tijdens ‘Lit De Parade’, neemt de piano in het begin de plaats onder de spotlight op met wat gitaarakkoorden. Pas na een tijdje krijgt het nummer een injectie van kracht en gedrevenheid, zonder dat het tempo nu echt enorm de hoogte ingejaagd wordt. Maar opnieuw bevalt ons het idee dat we de riffs al eens eerder hebben gehoord, terwijl ook de bass en drums ons eigenlijk heel trouw in de oren klinken. Met andere woorden: we missen variatie in tempo, ritme, dreiging en kracht en na het eerder korte “intermezzo” met de piano is het net alsof we eerder gehoorde nummers opnieuw horen. Wat volgt, is meer van hetzelfde en na een echt wel leuke aanvangsfase, en de verrassende piano interventie, verzandt de sound van The Vice, bij ons dan toch, in het herhalen van riffs, brommende basslijnen en eentonige drumpatronen. We missen overduidelijk variatie op dit album en we vermoeden dat het album dan ook op niet te veel draaibeurten zal moeten rekenen op de bureaus van MUSIKA.

Luc Ghyselen (65)

Noble Demon

Tracklist: 1. Another Future 2. Tomorrow Will Mend 3. Grant Me Your Peace 4. Lit De Parade 5. Crossing Over 6. Be Afraid 7. Welcome The Storm 8. Exit Lights