Hulder: Verses In Oath

De in de VS gevestigde black metal act Hulder is een soloproject van de in België geboren Marlies Beeuwsaert. In 2018 verscheen de eerste demo en in 2021 verscheen via Iron Bonehead Productions het eerste full length album getiteld ‘Godslastering: Hymns Of A Forlorn Peasantry’. Sindsdien heeft Hulder een pijlsnel groeiende populariteit, vooral in de Verenigde Staten, waar ze zowel in 2022 als in januari 2024 op de cover van Decibel magazine stonden. Bovendien zullen ze headliner zijn op de Decibel-tour met eenentwintig shows doorheen de Verenigde Staten in februari en maart 2024. Met ‘Verses In Oath’ brengt Hulder dus een nieuw album uit. Na ‘Godslastering’ moet ik zeggen dat ik hier enorm naar uitgekeken heb. Het album bestaat uit tien nummers, waarvan drie nummers kortere stukken zijn die bedoeld zijn om de sfeer te bepalen in plaats van volledig uitgewerkte nummers. Net als in hun vorige releases maakt Hulder liberaal gebruik van synths om de sfeer van hun middeleeuws geïnspireerde kijk op black metal te versterken, vergelijkbaar met Satyricon’s ‘Dark Medieval Times’. De mix van het album werd verzorgd door Ahti Kortelainen, die eerder instond voor de mixes van onder andere bands als Impaled Nazarene, Kalmah en Moonsorrow. De mix is helder, met alle instrumenten op hun eigen plek. Het heeft wel een bepaalde korreligheid, vooral in de gitaarklank. Gecombineerd met de synths creëert Hulder een donkere en onwelkome sfeer, terwijl ze tegelijkertijd de melancholie niet schuwen. Het derde nummer van het album, ‘Hearken The End’, met een speelduur van ruim zeven minuten verreweg het langste nummer op het album, is daar een goed voorbeeld van. Het nummer schetst de scène van een einde aan de wereld en neemt ons mee door de stadia van angst, vernietiging en verdriet. Helaas, met zo’n geweldig nummer al vroeg op het album, laat het me een beetje te wensen over in de tweede helft van het album, dat voornamelijk bestaat uit kortere nummers die minder tijd hebben om de sfeer te zetten en bespelen. Naast de intro dienen zowel track vijf als zes, ‘Lamentation’ en ‘An Offer’, als outro’s en intro’s. Als je naar het album luistert op een ander platform dan vinyl, is het wat abstract om twee niet-tracks achter elkaar te hebben. Met ‘Verses In Oath’ komt Hulder met een behoorlijk aanbod, maar ik heb het gevoel dat de A-kant veel meer tijd heeft gekregen om de songwriting uit te werken dan de B-kant.

Thomas Vervoort (75)

20 Buck Spin

Tracklist: 1. An Elegy 2. Boughs Ablaze 3. Hearken The End 4. Verses In Oath 5. Lamentation 6. An Offering 7. Cast Into The Well Of Remembrance 8. Vessel Of Suffering 9. Enchanted Steel 10. Veil Of Penitence