Rifforia: Axeorcism

Het Zweedse Rifforia heeft er reeds een woelige muzikale carrière op zitten. Late we even terug keren in de geschiedenis om het “leven” van deze band te schetsen. Deze band werd in 2007 opgestart in het Zweedse Borlänge als Brother Tuck. Twee jaar later, in 2009 dus, koos men voor de naam Tuck From Hell. Onder die naam werd een eerste full-album op de wereld los gelaten. ‘Thrashing’ telde tien pure thrash metal tracks. Maar in 2014 werd gitarist Petrus Granar uitgenodigd om zich te bewijzen bij Civil War, een kans die hij niet liet liggen en een jaartje later werd Tuck From Hell omgedoopt tot Rifforia. Maar twee jaar later, in 2017, lijkt het doek toch echt te vallen over Rifforia, al blijven Fredrik Johansson (drums) en Marcus Bengts (gitaar, bass) samen wel werken aan nieuwe nummers. En dan gebeurt het bijna onwaarschijnlijke als de vader van Fredrik plots uit het niets bijna voorstelt om als vocalist aan te treden bij Rifforia. Vergeet niet dat de man, Nils Patrick Johansson, wat adelbrieven kan voorleggen: ex Civil War, Astral Doors, Lion’s Share, Wuthering Heights en ook al twee full-albums onder eigen naam. Met Magnus Fredriksson wordt een er een tweede gitarist bijgehaald en wat extra hulp kreeg het gezelschap van Petrus Granar (gitaar). Met ‘Axeorcism’ krijgen we nu het eerste werkstuk onder de naam Rifforia te horen. Tien tracks traditional heavy metal zijn ons deel die heel krachtig uit de speakers knallen. Maar war ook een heel pak melodie en aanstekelijkheid om de hoek is komen kijken. Track na track nodigt de sound van het viertal uit tot meebrullen, stevig headbangen en luchtgitaar spelen. Dat we hier en daar een thrash randje meekrijgen, stoort ons absoluut niet en het is ook wel logisch als je de geschiedenis van de band eens overloopt. Het moet ons toch even van het hart dat niet iedereen het wat korrelig, wat gruizig stem timbre van Nils Patrick Johansson weet te waarderen. Wij vinden het zalig en … zijn stem past wonderwel bij de hier neer gezette nummers die meestal heel gedreven en energiek uit de speakers knallen. Liefhebbers van traditional heavy metal / thrash metal hebben er zo een band bij om in de gaten te houden. Hopelijk komt Rifforia dit album ook onze kant op om dit schijfje te ondersteunen middels een pak live concerten.

Luc Ghyselen (85)

Metalville MV 0369

Tracklist: 1. A Game That You Don’t Understand 2. Sea Of Pain 3. Well Of Life 4. Built To Destroy 5. The Devil’s Sperm 6. CC Cowboys 7. Evilized 8. Rifforia 9. Welcome To Hell 10. Death Row Child