Vincent Crowley: Anthology Of Horror

Toen het death metal / black metal gezelschap Acheron het uiteindelijk in 2018 voor bekeken hield – Acheron ging in 1988 van start, maar kende ook heel wat periodes van inactiviteit. –, ging “opperhoofd” Vincent Crowley verder onder eigen naam. Wel stapten beide Acheron gitaristen, Art Taylor en Eric Stewart, al meteen mee aan boord van deze nieuwe band. Als drummer sprong Ryan Arter mee op de kar. Op het eerste full-album onder de naam Vincent Crowley werd de muzikale koers uitgezet: een mix van traditional heavy metal met wat doom elementen en met teksten over macabere toestanden en horror. Crowley en Taylor verdeelden de basslijnen onder elkaar op ‘Beyond Acheron’, het debuut dat in 2021 op de markt kwam en al meteen heel wat stof deed opwaaien. Met ‘Anthology Of Horror’ gaat Vincent Crowley en zijn zielsverwanten op de ingeslagen weg verder. Wel is Tim Wilson erbij gekomen als bassist. Tien tracks, waaronder een coverversie van King Diamond’s ‘Killer’ zijn je deel op dit tweede full-album voor Vincent Crowley. En alhoewel dit nummer het album afsluit, willen we daar maar mee beginnen. Sorry Vincent, maar je bleef daar eigenlijk beter af, want je stem timbre kan absoluut niet tippen aan wat King Diamond met zijn veelzijdige stemgeluid wel klaar speelde. Nu horen we een goede track die in het verlengde ligt van wat de band al eerder brengt op dit album. Dat zijn goed opgebouwde nummers waar traditional heavy metal soms een lichte doom inslag meekrijgt. Ook het aspect horror dat de promo talk aanvoert, blijft in onze oren eerder matig. Het album opent, ook al heel traditioneel, met een instrumentaal stukje. ‘Intro VI VI VI’ bevat voldoende dreiging die naar horror neigt om het aspect horror in deze track te wettigen. In de overige tracks vinden we dit toch veel te weinig terug. Dat neemt niet weg dat de band geen goede tracks weet af te leveren, zeker liefhebbers van traditional heavy metal zullen hier een tijdlang zoet mee zijn. De diepe,wat ruwe, stem van Vincent is naar onze smaak de grootste aandachtsfactor. Voor de rest blijft het kwintet mooi binnen de afgebakende lijntje kleuren van het (sub)genre. Niets speciaal dus, niets nieuws onder de zon ook. Wie dus eerder reeds kennismaakt met dit gezelschap middels het debuut onder de naam Vincent Crowley, of wie traditional heavy metal hoog inschat, kan met deze ‘Anthology Of Horror’ een tijdlang verder. Maar echt extra zieltjes winnen … daar vrezen we toch wel voor.

Luc Ghyselen (76)

Hammerheart Records HHR 2024-01

Tracklist: 1. Intro VI VI VI 2. Amityville’s Horror 3. That Which Lurks Below The Sea 4. Under The Hanging Tree 5. Nowhere To Hyde 6. Blood Moon Lycanthropy 7. Gods Of Crimson Cullings 8. Coupe De Poudre 9. Madame Laveau (Voodoo Queen) 10. Killer