Karkosa: Esoterrorcult

Nog elke week, om niet te zeggen elke dag “ontdekken” we bij MUSIKA, “nieuwe” bands. Dit keer valt Karkosa in de categorie “ontdekking van de week”. Dit Amerikaanse gezelschap – Ian Lemberg (drums), Brenton Weaver (gitaar), Alden Debee (gitaar) en Rafael Palacios (vocals) – uit Forth Wayne, Indiana zorgt voor heel energiek en gedreven klinkende blackened death metal. Op ‘Esoterrorcult’, het debuutalbum voor de band nadat de heren eerder, in 2018 meer bepaald, met ‘Harvest Of The Adept’ voor een vijf tracks tellende ep zorgden, krijg je tien tracks te verwerken. Voor het album sloeg de band de handen in elkaar met bassist Kurt Ley. We krijgen een pak donker gekleurd gewelddadig, agressief en dreigend geweld te horen in stevige en krachtige tracks die, alhoewel de heren niet vernieuwend uit de hoek komen, ons vlot weten te boeien. Dat de heren daarvoor knap opgebouwde tracks weten af te leveren, met de nodige tempo en ritmewisselingen, zal wel niet vreemd zijn aan het feit dat we vlot overstag gaan. Als je dan ook nog weet dat Rafael zijn krachtige stem goed weet te gebruiken middels diepe grunts, maar ook met af en toe wat spoken word en, zij het heel sporadisch, wat cleane zang, dan weet je dat er ook een heel wat afwisseling op puur vocaal gebied te horen is. Karkosa kiest meestal voor een heel stevig tempo, om niet te zeggen een furieus tempo, zodat Rafael zijn woedende en agressieve vocalen bijna uitspuwt over een heel intense, beklijvende en dreigende sound. Zoals eerder gesteld telt Esoterrorcult’ tien knap opgebouwde tracks die voor heel wat variatie zorgen en die ons stuk voor stuk enorm bevallen. Enig nadeel is misschien het feit dat geen van die tracks er echt bovenuit steekt als je het ons vraagt. Het voordeel is dan weer dat we ook geen enkele echt mindere track horen langskomen, al missen we toch wat kracht tijdens het rustiger, instrumentale intermezzo dat ‘Axis Mundi’ is. Voor het overige hebben we geen enkele op / aanmerking te maken bij deze ‘Esoterrorcult’ van Karkosa, dat we dus als een heel sterke aanwinst beschouwen.

Luc Ghyselen (88)

Redefining Darkness Records REDA 185

Tracklist: 1. Encorcelled Spirits 2. Poison Of God 3. The Tomb Of Hyram Abiff 4. Domini Sanctum 5. Axis Mundi 6. Remnants Of Creation 7. Cyclopian Gateway 8. Shattered Throne 9. The Freezing Shadows Of Eternal Winter 10. Angelus Ejectiones