Ulvhedner: Fjosmetall

Het Noorse Ulvhedner, een black metal band opgestart in Sauda, Rogaland in 2003, zorgt met Fjosmetall voor een nieuw full-abum, het derde in de loopbaan voor de band. Maar het gezelschap een pure black metal band noemen, is de band oneer aandoen, want er komen heel wat rustige, melodieuze folky klinkende passages langs in de sound van dit gezelschap – Arild (drums, gitaar), Sigbjørn (keyboards), Svein Terje (vocals, gitaar, bass), Steinar (gitaar), Ove (gitaar), Bjørnar (vocals) en Jan Rune (drums) – op dit zeven tracks tellende album. Extra vocalen zijn er dan ook nog van Østen Bergøy, maar wie we waar precies horen, weten we niet. Hoe dan ook, het levert een mooie variatie aan stemmen op die voor extra accenten zorgen. We hadden het er al over dat we Ulvhedner niet als pure black metal band willen bestempelen. Neem als voorbeeld maar eens de opener op deze ‘Fjosmetall’. ‘Ljåsmeden’ is immers een vrij korte track geworden die uiterst rustig en kalm klinkt en waar een stem een verhaal vertelt in een door ons niet te begrijpen taal. We vermoeden dat het Noors is, daar dit gezelschap uit Noorwegen afkomstig is. Niet dat het ons stoort, integendeel, maar het heeft meteen aan dat Ulvhedner ook een rustige, duidelijk op folk geïnspireerde, kant heeft. Met ‘Heimatt’ krijgt de sound meer pit en kracht. Toch blijft onderhuids het folky aspect duidelijk meespelen in de sound. Iets wat nog eens extra in de verf wordt gezet door de heel rustige, melodieuze passage die langs komt. Dat folky gegeven krijgt uiteindelijk een stevige knauw tijdens de hierop volgende tracks waar het gezelschap steviger uit de hoek komt. De klankkleur en de vocalen worden grimmiger en kleuren een stuk donkerder tijdens zowel ‘Arbeid i skogen’ en ‘Traust’, al blijven er wel een pak veranderingen in tempo en ritme langskomen die ons uitermate kunnen boeien. De folky ondertoon is weer iets nadrukkelijker aanwezig tijdens ‘Øve nuten’ al kent ook nummer heftig beukende passages waar black metal invloeden regeren. ‘Gravhaugen’ is dan toch weer iets meer rechttoe, rechtaan beuken maar ook nu weer blijft onderhuids een folky accent om de hoek kijken. Dat folky gedeelte zet de band nog eens extra in de verf tijdens de aanvangsfase van ‘Ned i nordvest’, al bestaat deze mooi opgebouwde track toch vooral uit stevig en donker getint black metal geweld. Naar het einde toe zorgt men voor een melodieus stuk waarmee het album in schoonheid afsluit. Onze eindbeoordeling: Met ‘Fjosmetall’ zorgt Ulvhedner voor een goed opgebouwd album dat ergens het midden houdt tussen folk en black metal, al helt de eindbalans uiteindelijk over richting black metal. Het album is – voorlopig? – enkel verkrijgbaar in een vinylversie via Hellsatin Productions.

Luc Ghyselen (80)

Hellstain Productions HSP 011

Tracklist: 1. Ljåsmeden 2. Heimatt 3. Arbeid i skogen 4. Traust 5. Øve nuten 6. Gravhaugen 7. Ned i nordvest