Angrenost: Magna Lua Ordem M​í​stica

Het Portugese Angrenost werd ergens in 1995 opgestart, maar een lang leven leek de band niet beschoren. Het is dus eigenlijk pas vanaf 2010 dat de band boven water komt en dan nog lijkt het bijna een solo project te zijn van gitarist en songwriter A. Ara. Hoe dan ook, met ‘Magna Lua Ordem M​í​stica’ krijgen we het derde full-album onder de naam Angrenost. Het lijkt ons ook een volledige nieuwe start te zijn voor de band, want de overige drie leden zijn er pas sinds 2022 bijgekomen: Erdsaf (bass, keyboards), Pursan (vocals, keyboards, effecten) en M. Skúlason (drums, percussie). Het nieuwe werkstuk probeert ons zo’n vijfenvijftig minuten in de ban te houden en slaagt daar voor het grootste gedeelte vrij vlot in. We krijgen krachtige en stevig beukende tracks te verwerken die, meestal toch, aan een stevig tempo worden gebracht. Dat die baden in kilte en dreigende duisternis is iets logisch als je kiest voor black metal. We krijgen dus een album te horen waar je je nekwervels eens stevig kan uittesten en af en toe komt er een stuk langs die ervoor zorgt dat je tot rust kan komen. De vrij lang uitgesponnen vinden we dan weer eerder een nadeel daar er iets te weinig variatie in tempo en ritme langs komt. Voeg daar dan ook nog aan toe dat we niet echt fan zijn geworden van de nochtans dreigende en donkere vocalen, en je begrijpt misschien beter onze terughoudendheid omtrent dit album. Let wel: we moeten nergens de skip toets gaan gebruiken, maar toch lijkt het ons dat er een paar tracks, of toch minimum een pak fragmenten, erg op elkaar lijken. Een top album zullen we deze schijf alvast niet noemen, maar dat een aantal adepten van black metal hier hun gading zullen in vinden, kunnen we vast en zeker begrijpen. Maar of Angrenost hiermee echt nieuwe zieltjes zal winnen … daar vrezen we toch wel voor.

Luc Ghyselen (68)

EAL Productions

Tracklist: 1. Interlúnio: o arco escuro e a seta de prata 2. Côncava: fornalha lunar… os abismos da manifestação 3. Crescente: no fio de lua o enforcado 4. Corcunda: da prata gibosa, a foice do mago 5. Água real: na ampulheta o diabo, enxofre por firmamento 6. Disseminadora: caverna solar… os breus da contemplação 7. Minguante: no coração de pedra, a fortaleza do ermita 8. Balsâmica: nos fumos esquecimento, dédalos de enxofre