Kariti: Dheghom

Wij, van MUSIKA, waren danig onder de indruk van het eerste full-album, ‘Covered Mirrors’, van deze in Rusland geboren artieste die reeds een tijdlang in ItaliĆ« verblijft. Want Kariti is wel degelijk haar eigen band / project waarbij ze, al naar gelang het nummer of de sfeer die ze wil creĆ«ren, verschillende gastmuzikanten erbij haalt. Op ‘Dheghom’ resulteert dit in elf nummers waar haar prachtige stem centraal staat en die wordt hier begeleidt door verschillende andere artiesten en muziekartiesten al naargelang het nummer daarom vraagt. De elf tracks gaan de richting uit van dark folk en ambient muziek met vaak een piano als centraal instrument die dan ondersteund wordt door bijvoorbeeld strijkers. Maar de trekpleister bij Kariti is de fantastische stem van de vocaliste: soms heel fragiel en breekbaar, maar ook af en toe heel dwingend en diep kervend naar je ziel om je dan extra aan te grijpen. ‘Dheghom’ is een album dat ons vaak gezelschap houdt tijdens de late uurtjes als we rustig onze dag zitten te overdenken, met een goed glas binnen handbereik en liefst bij een knetterend haardvuur, om weg te dromen van alle ellende en jachtigheid van die dag. Zo komen we volledig tot rust maar krijgen er wel een aantal waarden aangeraakt die het overdenken waard zijn. Niet dat we alle teksten begrijpen, want een aantal zijn in of haar moedertaal of in een andere Slavische taal waar we geen jota van begrijpen. En toch snijdt het geheel heel diep zodat we heel vaak diep achter adem moeten happen om het geheel te begrijpen of te ondergaan. Zo komen we natuurlijk terecht bij termen als enorm beklijvend en heel intens. Wie houdt van dark folk en / of ambient zal hier zeker zijn gading vinden, daarvan zijn wij alvast rotsvast van overtuigd. En, och ja, het album is (voorlopig?) enkel op vinyl verkrijgbaar.

Luc Ghyselen (88)

Lay Bare Recordings

Tracklist: 1. As Within 2. A Mare Called Night 3. Son 4. Vilomah 5. Reckonong 6. Metastasis 7. Sanctuary 8. River Of Red 9. Emerald Death 10. Toll 11. So Without