Corax B.M.: Pagana

Het Griekse Corax B.M. werd in 2021 opgestart door Kostas “Corax” Katoikos (gitaar, vocals) als “side project” tussen zijn andere bands waar hij reeds actief bij is.Drummer Morker (Yiannis Chariskos) en vocaliste Énnea (Marita Makaronidi) kwamen al snel aan boord en korte tijd later werd ook bassist Peisithanatos (Thanos Nanopoulos) erbij gehaald. Het project bleek zo een full band. Een eerste ep, ‘Spread The Occult’, met gastvocalen van The Magus op één nummer, uit 2022 deed al wat stof opwaaien bij black metal fans die ook wel wat pagan in de sound willen horen. Met ‘Pagana’ worden die verder bediend. Dit zeven tracks tellend album sluit naadloos aan bij de eerder op de markt gebrachte ep. De nummers kregen Griekse teksten mee omdat die, volgens “Corax” beter zijn gevoelens weer geven. Hoe dan ook, we krijgen een black metal sound te horen die schatplichtig is aan het werk van o.a. Necromantia of begin periode Rotting Christ. Twee bassen (Vi bass gitaar) werden gebruikt op de opnames van deze tracks zodat een dieper klinkende geluid ontstaat. Toch zijn wij iets minder overtuigd van dit nieuwe werkstuk van het viertal dat ons wel verraste met de ep, maar dat het potentieel er bij Corax B.M. zeker is, zullen we niet ontkennen. Het geheel ademt immers dreiging en kilte uit en zorgt inderdaad voor een diep donker gekleurd geluid. Wel hadden we graag nog iets meer gehoord van de fluisterende stem van vocaliste Énnea die, telkens ze aan bod komt, voor een overheerlijk contrast zorgt met de dreigende stem van “Corax” zelf. De zeven tracks klokken samen af onder de grens van het half uur, en dat is, vinden wij althans, toch een beetje weinig. Anderzijds moeten we wel toegeven dat het album uitermate boeit en zo ook enorm snel voorbij is. Gelukkig bestaat er dan zoiets als een “repeat knop”.

Luc Ghyselen (82)

The Circle Music

Tracklist: 1. Angelos Eksodios 2. Mythos 3. Apostatis 4. Pagana 5. Taphos 6. Antara 7. Zophos