Amanda Gonsales: Sacro (ep)

Wij kenden Amanda Gonsales absoluut niet voor onze kennismaking met deze vijf tracks tellende ep. ‘Sacro’ werd origineel reeds in 2019 op de markt gebracht, maar wordt nu door Wormholedeath Records opnieuw voorgesteld. Waarschijnlijk omdat (neo) folk intussen enorm aan populariteit heeft gewonnen en een omvangrijk publiek aanspreekt. Het is immers zo dat we bij de sound die Amanda Gonsales creëert onwillekeurig denken aan o.a. Wardruna wat betreft het muzikale aspect. En toch is het dat niet: Amanda Gonsales zorgt voor een heel eigen mix waarin we inderdaad heel wat ontdekken uit de Scandinavische folk, maar ook evenveel uit Arabische of Iberische folk muziek terwijl er ook een pak invloeden te horen zijn uit populaire Braziliaanse muziek. Voeg daar dan het Portugees als taal aan toe en je begrijpt hoe mank onze vergelijking met Wardruna wel is. En toch … Deze Braziliaanse artieste, naast zangeres is de dame ook danseres, laat zich hier vakkundig begeleiden door een pak uitmuntende instrumentalisten (Acauan Normanton en Marina Gama (viool), Catarina Schmitt (altviool), Pedro Bortolin (cello), Natália Schneck (fagot), Clara Kok (fluit), Bruno Gazoni (piano), Tarcísio Barsalini (gitaar), Matheus Vazquez (percussie) en Rafael Garcia (taiko (letterlijk vertaald: grote drum)). Deze muzikanten zetten al even nadrukkelijk de toon op deze ep als de vocaliste zelf die met haar eigenzinnige vocale fraseringen voor een heel intens en beklijvend neo folk sfeertje. Dat een pak liefhebbers hier voor te vinden zullen zijn, zou ons alvast niet verbazen. En alhoewel we open staan voor “nieuwe” geluiden, klikt deze ep nog niet met onze smaak. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog altijd komen. Mogen we de term “eigenzinnig” hier alvast wel gebruiken voor de (neo) folk sound die Amanda Gonsales op ons laat afkomen?

Luc Ghyselen (68)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Noite morta 2. Sigilo 3. Xácara das bruxas dançando 4. YHWH 5. Umbra