Boarhammer: II: Chemognosis – A Shortcut to Mushrooms

Boarhammer is een tweedelige band uit Duitsland, bestaande uit Wodwoz op gitaar en zang, en The Vessel op bas, drums en zang. Ze brachten in 2021 een ep, ‘I: Cutting Wood for Magickal Purposes’, uit en deze ‘Chemognosis’ is hun eerste volwaardige album. Ze brengen hun versie op first wave black metal. Zie het als een combinatie van Venom, Mötorhead en Bathory, al waren er delen op het album die ons ook deden denken aan Darkthrone’s ‘The Underground Resistance’. Met het eerste nummer ‘Entering Forest Twylite’ neemt Boarhammer ons mee op een donker ritueel midden in het bos. Een ritueel dat zich over het hele album uitstrekt en een rode lijn vormt, waardoor het album meteen meer samenhang krijgt. De gitaren klinken crunchy en de bas klinkt alsof de speaker op het punt staat te knallen. Het wekt de indruk dat het album begin jaren tachtig is opgenomen, maar onlangs is geremasterd. De songstructuur volgt niet de gebruikelijke conventies, maar dit doet niets af aan de zeer pakkende momenten die ze creëren. De vocals wordt heel vaak verdubbeld, waarbij de ene kant zuiver en bijna gesproken woord is, en de andere meer grommend, dreigend en kwaad. Het is alsof Radagast, The Brown zijn gedachten in een metalalbum heeft gestort. ‘Chemognosis’ heeft meer focus en samenhang dan de eerder uitgebrachte ep. Ze mixen verschillende elementen uit heavy, black en thrash metal en weten er een hele dikke, dreigende maar ook spirituele sfeer aan toe te voegen. Het is een mix die bands maar al te vaak uitproberen, maar zelden de toppen bereiken die ‘Chemognosis’ haalt. Boarhammer is een van de redenen waarom we graag nieuwe bands en projecten ontdekken. Soms kom je dergelijke verborgen diamanten tegen die gehoord, gekoesterd en verspreid moeten worden.

Thomas Vervoort (88)

Naturmacht Productions NP 172

Tracklist: 1. Entering Forest Twylite 2. Skeins Of Demented Magick 3. Tree Transvection 4. Erdkaul 5. Arboreal Portal Ritual 6. Behold Those Fell Candles 7. Extreme Unction 8. Lysovik- Midnight Conjuring At The Crossroads