Morbid Saint: Swallowed By Hell

Het Amerikaanse Morbid Saint is gekend en geliefd omwille van hun cult death / thrash album ‘Spectrum Of Death’, uitgebracht in 1990. Hierna hebben ze nog enkele demo’s uitgebracht, maar finaal brak de band op in 1994, wanneer het genre quasi alle populariteit verloren was. In 2010 besloten een aantal leden de band terug nieuw leven in te blazen. In 2015 brachten ze ‘Destruction System’ uit. Dit album had eigenlijk het daglicht moeten zien in 1992, maar raakte nooit afgewerkt. Nu brengen ze met ‘Swallowed By Hell’ hun eerste nieuw materiaal uit sinds de reünie. De line-up bestaat uit gitaristen Jay Visser en Jim Fergades, die samen met vocalist Pat Lind ook al te horen waren op ‘Spectrum Of Death’. De basgitaar is voor de rekening van Bob Zabel, terwijl DJ Bagemehl de drums voor zijn rekening neemt. Samen brengen ze zevenenveertig minuten aan razende thrash metal met een snuifje death metal invloeden. De heren vliegen er met de toepasselijk genaamde opener ‘Rise From The Ashes’ meteen in. Met een razend tempo raast Lind door zijn lyrics met een furie alsof hij net getroffen is door hondsdolheid. Ook de gitaren doen niet onder, met een continue barage aan riffs die niet af laten. Daar waar ‘Spectrum Of Death’ echter opent met enkele nummers waar de oorwormen van af springen, blijven we hier wat op onze honger zitten. De agressie en intensiteit ontbreken niet, het valt niet op dat dit door een stel vijftig plussers is opgenomen. Helaas ontbreekt het wel aan catchy hooks, riffs of refreinen. Hierdoor lopen de nummers wat door elkaar en is er voor ons weinig reden om terug te keren naar deze ‘Swallowed By Hell’. Een stevig thrash album om het jaar in te zetten, maar de hoge verwachtingen kunnen voor ons helaas niet ingelost worden door Morbid Saint.

Thomas Vervoort (70)

High Roller Records HRR 955

Tracklist: 1. Rise from the Ashes 2. Swallowed By Hell 3. Bloody Floors 4. Burn Pit 5. Fear Incarnate 6. Fuck Them All 7. Bleed Them Dry 8. Pine Tuxedo 9. Killer Instinct 10. Psychosis