Manticora: Mycelium

Het Deense Manticora ging in 1996 van start als Manticore, maar koos al vlug voor de iets gewijzigde naam Manticora. De band staat geboekstaafd als progressive power metal band, maar als we deze ‘Mycelium’ beluisteren dan horen we veel meer dan een mix van power metal en progressive metal. Zeker sinds 2018 zijn er een aantal extra invloeden in de sound van de band bijgekomen. We hebben het dan over traditional heavy metal, maar ook over thrash, black en death metal. Manticora zorgde in 2018 immers voor het eerste deel van een twee album concept, ‘To Kill To Live To Kill’, waarvoor vocalist Lars F. Larsen ook een driehonderd en pagina’s roman schreef. Het tweede del van dat concept werd in 2020 op de markt gebracht en kreeg ‘To Live To Kill To Live’ als titel mee. Ook met ‘Mycelium’ zorgt Manticora voor een conceptalbum. In vergelijking met de vorige albums, voor wie de band dus een beetje volgt, klinkt dit tiende full-album, veel minder symfonisch en een stuk donkerder en dreigender. Twee aspecten die we vlot meekrijgen bij black metal albums al kan je deze ‘Mycelium’ verre van een black metal album noemen. Daarvoor zijn er immers te veel invloeden uit andere (sub)genres aanwezig, en het progressieve element en heel zeker power metal blijven de basis vormen van dit gezelschap. Hoe dan ook, in welk muzikaal vakje je dit Deense gezelschap ook wil gaan onderbrengen, we krijgen op ‘Mycelium’ tien heel knap opgebouwde en gearrangeerde nummers te horen waar kracht en melodie samenspannen met progressieve elementen zo tot een heel gevarieerd album komen dat ons alvast net iets langer dan zesenveertig minuten in de ban weet te houden. Track na track weet het huidige viertal – We zien slechts de namen van Kristian Larsen (gitaar), Lars F. Larsen (vocals), Stefan Johansson (gitaar) en Kasper Gram (bass) vermeld in de line-up, dus wie instaat voor de best wel knappe drumpatronen weten we niet. – ons hier te overtuigen en te boeien dankzij de veelvuldige ritme en tempowisselingen en de soms heel pittige, maar steeds melodieus klinkende, gitaarsolo’s die, als je het ons vraagt, met de meeste aandacht gaan lopen. Al willen we helemaal niets afdoen van de krachtige riffs, de soms erg stuwende basslijnen en de heel krachtige, en best wel ook heel variabele, vocals. Zoals eerder gemeld telt ‘Mycelium’ tien tracks. Tracks die ons vlot weten te overtuigen zonder dat er een echte uitschieter tussen steekt. Langs de nadere kant zit er ook geen enkel track tussen waar het niveau ook maar een sikkepit zakt. Zo’n album krijgt dan het etiket “all killers, no fillers” mee, end at is hier inderdaad compleet verantwoord. Liefhebbers van progressive metal die ook wel eens een ander (sub)genre een kans willen geven, zijn hier de grote winnaars. Manticora kan dit album met gepaste trots bij de overige albums plaatsen.

Luc Ghyselen (92)

Mighty Music PMZ 396

Tracklist: 1. Winter Solstice 2. Necropolitans 3. Demonday 4. Angel Of The Spring 5. Golem Sapiens 6. Mycelium 7. Beast Of The Fall 8. Equinox 9. Mementopolis 10. Día De Los Muertos