Elettra Storm: Powerlords

Ik ben nog nauwelijks verrast als er plots een nieuwe power metal band uit het warme Italië ontpopt. Dat dit kwintet in toom gehouden wordt van vrouwelijk schoon is ook al niet speciaal meer, het moge duidelijk zijn dat dit aanstormend talent uit het goede hout zal moeten gesneden zijn om op te vallen in de grote power metal-vijver. In de gelederen vinden we geen gekende namen, al mag dit natuurlijk niet tellen om een oordeel te vellen over Elettra Storm en ‘Powerlords’. Zangeres Crystal Emiliani voert een muzikaal legertje aan, bestaande uit de gitaristen Francis D. Mary (die ook zingt) en Matteo Antoni. We vinden een tweede Matteo (Norbedo) achter de drums en Davide Sportiello sluit af met bass en keyboards. Hij schreef trouwens ook de teksten en de muziek. Het mixen en masteren werd gedaan door Simone Mularoni, geen onbekende in het milieu. ‘Higher Than The Stars’ opent de schijf en werd meteen als single gebruikt om de plaat aan te kondigen. De videoclip werd opgenomen in Fondazione Palazzo Coronini Cronberg (Gorizia, Italy). https://www.youtube.com/watch?v=_6KM8QKKQm4. Het is gewoonweg een bommetje, dat recht in je gezicht ontploft. Veel melodie dat zich laat horen in een harmonieuze samenwerking tussen de knappe vocalen met stevig gitaarwerk op een ongelooflijk intense ritmesessie donderend, dat zich een weg zoekt. De trein raast verder met ‘Redemption’, al voelt het wat rommeliger aan. Misschien is het daardoor dat deze opvolger moeite heeft om het eerdere niveau vast te houden, ondanks de pittige gitaarsolo die het nummer een duwtje in de rug geeft. De drukte wordt wat open getrokken met ‘Origin Of Dreams’, dat met een ietwat melig refrein verrast. Het is een aangename rustpauze, al moet je niet denken dat het nu stilvalt. Er lijst wat meer aandacht voor de melodie en het arrangement, dat niet enkel gefocust is om de BPM-meter tilt te laten slaan. Ook in ‘Powerlords’ verschuift die intense focus naar de vrouwelijke vocalen, die zonder veel moeite de bovenkant van de notenbalken kriebelen, al schuilt de donderende ritmesessie vlak achter de hoek. De rustige piano outro komt dan ook vrij onverwacht. ‘Alone’ mag dan al wat rustiger beginnen, de intensiteit zit hem hier in de vocalen, die alle aandacht krijgen op een walsende ondergrond. Alhoewel ‘Heirs Of The Descent’ me herinneringen doet oproepen, kan ik het niet direct thuiswijzen. Het vormt met zijn voorganger voor een relatieve adempauze, al wordt deze naar het einde toe doorprikt met een intense brok muzikaliteit. Ook ‘Sacrifice Of Angels’ heeft die “need for speed” in zich. De schijf eindigt met ‘Voices In The Wind’, dat me een laatste goed gevoel kon meegeven. Het album kent vooral enkele snelheidsduivels, waardoor de power metal vaak overhelt naar speed metal. En daar wringt het een beetje bij mijn gevoel, soms is de melodie maar bijkomstig, zolang het allemaal maar op een hels tempo de revue passeert. Elk zijn ding natuurlijk maar zo blijf je maar ‘een van de velen’, al is dit een erg knappe prestatie op zich die niet volledig tot zijn recht komt. Technisch wordt sterk gepresteerd en dit wordt naar mijn gevoel net iets te sterk geëtaleerd. Het is hun sterkte maar ik bleef iets op mijn honger zitten bij dit debuut van Elettra Storm.

Rocking Klingon (78)

Scarlet Records

Tracklist: 1. Higher Than The Stars 2. Redemption 3. Origin Of Dreams 4. Powerlords 5. Alone 6. Heirs Of The Descent 7. Sacrifice Of Angels 8. Spirit Of The Moon 9. Voices In The Wind