Artillery: Raw Live (At Copenhell)

De Denen van Artillery brengen ons ondertussen al veertig jaar hun versie van thrash metal, wat met momenten op een vrij technische manier gedaan wordt. In hun veertigjarig bestaan hebben ze echter nog maar één live opname uitgebracht, het in 2008 opgenomen ‘One Foot In The Grave, The Other In The Trash’. Nu brengen ze daar echter verandering in met een tweede live opname ‘Raw Live’. Deze werd op de 2022 editie van Copenhell opgenomen met oudgedienden Michael Stützer op gitaar en Peter Thorslund op bas, samen met Michael Dahl op zang, Kraen Meier op gitaar en Josua Madsen op drums. Enkel de eerste twee maken op vandaag nog deel uit van Artillery. Kraen en Michael zijn elk hun eigen weg opgegaan terwijl Josua Madsen in 2023 aangereden werd door een bus en overleed. De energie die thrash metal opwekt leent zich naar onze mening goed voor live opnames, waar het tempo vaak nog een tikkeltje hoger ligt en en de uitwisseling van energie tussen band en fans tastbaar wordt. Denk maar Exodus hun ‘Shovel Headed Tour Machine’ of recenter nog Destruction’s ‘Born To Thrash’. Op deze ‘Raw Live’ is er ook wel sprake van, maar het mocht voor ons nog een tikkeltje rauwer. De setlist die ze brengen bestaat voor de helft uit nieuwer materiaal die de laatste tien jaar opgenomen is, aangevuld met klassiekers van de albums ‘By Inheritance’ en ‘Terror Squad’. De drums worden met veel gusto bespeeld en staan vrij centraal in de mix, wat zeker ook mag gezien dit Madsen’s laatste opname is. De gitaren gebruiken echter vrij veel gain op hun versterkers, waardoor de definitie van de noten met momenten minder is. Zeker gezien het technische materiaal dat ze brengen is dit jammer. Voor ons is er weinig meerwaarde aan deze live opname ten opzichte van Artillery’s uitgebreide studio catalogus. Dit zal er eentje zijn voor de die-hard fans.

Thomas Vervoort (60)

Mighty Music PMZ 397

Tracklist: 1. The Devils Symphony 2. By Inheritance 3. Turn Up The Rage 4. The Face Of Fear 5. Bombfood 6. The Challenge 7. In Thrash We Trust 8. 10.000 Devils 9. Legions 10. Khomaniac 11. Terror Squad