Xenocracy: Impermanence

Xenocracy is een nog jonge, pas opgestart in 2020, band uit Oostenrijk. Het viertal – Christoph (drums), Luca (gitaar, vocals, bass), Fabian (gitaar, bass) en Janini Pizzicato (vocals, piano) – laat er alvast geen gras over groeien en na een vier tracks tellende ep, ‘Time’s Drowning’ (2021), is men er nu terug met deze ‘Impermanence’, een twaalf tracks tellend debuutalbum. We kunnen Xenocracy in het vakje melodic death metal onderbrengen, al horen we wel wat minimale accenten uit metalcore en black metal langskomen. Maar ondanks het feit dat het label dit album aanprijst als een toppertje in zijn (sub)genre, blijven we vooral op onze honger zitten. Zo passeren vier instrumentale – ‘Overture’, ‘War’, ‘Einsamkeit’ en ‘Reprise’ – tracks de revue – Niets dat we daar echt iets op tegen hebben, maar het breekt alvast de vibe en de sfeer van het album. – en worden een paar tracks aangekondigd als “echte hoogtepunten”. Die vinden we hier niet terug. Wel krijgen we degelijk tot goed opgebouwde nummers te horen die best wel een pak energie opwekken. Dat de heren kracht aan melodie koppelen, lijkt ons bijna vanzelfsprekend in het (sub)genre, maar we missen toch dat iets dat van een “redelijk” album een “goed” album maakt. Je hebt het al begrepen, wij vinden deze ‘Impermanence’ van Xenocracy niet onaardig als debuut, maar moeten toch duidelijk aangeven dat het gezelschap best nog wat tijd gebruikt in de repeteerruimte vooraleer met nieuw werk naar buiten te komen. Kortom, er is nog heel wat werk aan de winkel vooraleer Xenocracy ons omver zal blazen.

Luc Ghyselen (60)

Kvlt Und Kaos Productions

Tracklist: 1. Overture 2. Circlepit 3. War 4. Hope For Peace 5. Vanitas 6. Solitude 7. Einsamkeit 8. Fireflies 9. Ephemeral 10. At The Gates 11. Veil Of Death 12. Reprise