A/Oratos: Ecclesia Gnostica

A/Oratos is een Parijse band opgericht in 2016 door Wilhelm. Hij verzorgt het concept, de teksten en het gitaarspel van deze melodische black metal band. Na hun zelf uitgegeven ep ‘Epignosis’ vormt deze ‘Ecclesia Gnostica’ hun eerste volledige album. Centraal thema hier is gnostiek, een religie die stamt uit de eerste eeuwen na Christus en zich voornamelijk richtte op het verwerven van kennis. Deze werd vooral beoefend in het oude Griekenland. Het eerste nummer, ‘Le Hierophante’, brengt ons meteen enkele wervelende riffs met verschillende lagen. De vocals zijn vrij typisch voor black metal, maar hier en daar zijn stukken gesproken woord die voor enkele ogenblikken pauze geven aan de platwals van riffs. De vocals zijn trouwens volledig in het Frans, met uitzondering van een aantal Griekse passages in ‘Deuteros’. De keyboards bij ‘Daath’ en de koorzangen bij de nummers ‘Deuteros’ en ‘De La Gnosse Eternelle’ laten het geheel klinken als een kerkdienst, maar dan zonder de typische black metal bloedoffers aan Baphomet. Toch blijft er voldoende plaats voor agressie. Vooral het vierde nummer, ‘Disciplina Arcani’, laat er geen gras over groeien en knalt van begin tot einde. De mix is modern en laat voldoende ruimte voor alle instrumenten om duidelijk hoorbaar te zijn, zelfs terwijl de gitaar, keyboards en vocals elk hun individuele melodieën spelen. Die gelaagdheid zorgde er voor dat het album wat tijd nodig had om voor ons te ‘klikken’. We hadden enkele luisterbeurten nodig om alles te verteren en de eigenheid van de nummers tot zijn recht te laten komen. We kunnen de diepgang die A/Oratos met deze plaat brengt enkel maar appreciëren. A/Oratos doet ons, vooral op vocaal vlak, erg denken aan Behemoth’s laatste paar albums, met hier en daar een tikkeltje Batushka. Leuke extra is dat voor deze ‘Ecclesia Gnostica’ ook bundels te koop zijn met de gitaar tablatuur en de individuele tracks per instrument (stem) om ze verder te ontleden en analyseren. Voor ons is A/Oratos in ieder geval een aangename ontdekking in het melodische black metal landschap.

Thomas Vervoort (84)

Les Acteurs De L’Ombre Productions

Tracklist: 1. Le Hiérophante 2. Daath 3. Deuteros 4. Disciplina Arcani 5. Ô Roi Des Eons 6. De La Gnose Eternelle 7. Le Septième Sceau