Magnum: Here Comes The Rain

Goede wijn hoeft geen introductie meer. Laat staan als het over de Grand Cru gaat, de Magnum van zijn soort, die zijn goede afkomst al meer dan vijftig jaar bewezen heeft. Op, nou ja, relatief, jonge leeftijd ontmoette ik de band met ‘On A Storytellers Night’ in de eighties en heb ze eigenlijk niet meer losgelaten. Ooit gestart in 1972 en anno 2024 staat de band er opnieuw. Gezien de leeftijd van de leden zou het niet verwonderlijk zijn dat ze er ooit eens mee ophouden, maar als ik me niet vergis, zou dit wel eens album drieëntwintig zijn. Met vocalist Bob Catley en gitarist Tony Clarkin aan het roer, behoudt de band wel zijn melodieuze rockgeluid, al zijn ze in de loop van de jaren meegegroeid. Verder wordt de band aangevuld met Dennis Ward (basgitaar), Lee Morris (drums) en Rick Benton (toetsen). Ook al klinken ze misschien wat rustiger dan in de eighties, het blijven gouden eieren die gelegd worden. ‘Here Comes The Rain’, het is een titel die velen de voorbije maanden zullen vervloekt hebben. Het is een nieuwe breed verspreide verzameling van een tiental nummers die het geluid van de band in meerdere facetten omschrijft. Wie Magnum niet kent, zal met de opener meteen snappen waarom ik er zolang fan van ben. ‘Run Into The Shadows’ beukt de deur in met een karakteristieke Magnum vibe waar Bob en Tony voor zorgen. Het is krachtig en melodieus en laat je vooral goesting genoeg krijgen voor meer. Er zit een geweldige keyboard melodie van Rick verpakt in het swingende titelnummer, dat het tempo voor een stuk naar beneden brengt. Het snel walsende ‘Some Kind Of Treachery’ zorgt voor een melodieus samenspel tussen tekst en muziek. Ja, we worden in de watten gelegd met dit Magnum anthem, waarbij het zeer kalme couplet overgaat in een relatief krachtig refrein. ‘After The Silence’ bouwt rustig op naar een vocaal intermezzo, waar de classic rock hoogtij viert in het catchy refrein. De intensiteit gaat van rustige stukken tot intense uitnodigende rockpartijen. En dan hebben we het nog niet over het sterkste deel van het album gehad. Het middenstuk bevat enkele toppers om U tegen te zeggen. ‘Blue Tango’ is een uptempo volbloed, waarin de band laat horen dat ze nog steeds krachtig kunnen rocken. Het gitaarwerk is zo uitnodigend dat je bijna niet kan stilzitten. Flarden Hammond liften het nummer nog wat extra. Geen wonder dat deze eruit gepikt werd als single: https://www.youtube.com/watch?v=6buXeiFVOVE. Waar het tempo wat zakt, floreert de schoonheid zonder mate. ‘The Day He Lied’ is wat rustiger, maar laat de breekbare vocalen voluit gaan. Die grain, die passie, het is meer dan ooit Bob die het nummer trekt in een knap arrangement met een stuwende cadans. Tweede single van het album is de lyrische video van ‘The Seventh Darkness’: https://www.youtube.com/watch?v=MDQC78U-no8. Niet zo’n onverwachte keuze, gezien de kopersecties met dank aan gastmuzikanten Chris ‘BeeBe’ Aldridge (saxofoon) en Nick Dewhurst (trompet), die het nummer een extra dimensie geven. Brandend actueel begint ‘Broken City’ met schoten in de verte. Het wordt breekbaar emotioneel door de klaagzang. De laatste twee Magnum injecties, ‘I Wanna Live’ en ‘Borderline’, sluiten het fantastische album af. Deze veteranen van de Britse rock bewijzen met een nieuwe passionele brok creativiteit dat leeftijd geen negatieve impact heeft op de band. Hier en daar verrassend en op andere plaatsen bevestigend, ik blijf ze erg goed vinden. Het tintelend geluid waarvoor ik zo’n veertig jaar geleden voor gevallen ben bezorgd me nog altijd kippenvel. Dat is pas het jaar inzetten. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want onlangs werd het negatieve nieuws verspreid dat de aankomende tournee moest worden geannuleerd vanwege de ziekte van Tony. Een domper op de feestvreugde, we kunnen enkel keihard duimen dat de man er vlot bovenop geraakt.

Rocking Klingon (94)

SPV / Steamhammer

Tracklist: 1. Run Into The Shadows 2. Here Comes The Rain 3. Some Kind Of Treachery 4. After The Silence 5. Blue Tango 6. The Day He Lied 7. The Seventh Darkness 8. Broken City 9. I Wanna Live 10. Borderline