Damnationis: The Fallen Princess

We zijn misschien een beetje laat om het full-album debuut van het Franse Damnationis aan je voor te stellen, daar het album eigenlijk ergens halfweg januari 2023 op de markt kwam, maar nu pas onder onze aandacht kwam dankzij het Wormholedeath Records label. Damnationis werd in 2018 opgestart maar de band heeft wel een voorgeschiedenis die terug gaat tot 2006 als Damnation. Het gezelschap – tegenwoordig zijn dat Adrien Martin (bass), Jeremy Hubert (drums), Stéphane Leonardi (gitaar), Jean-Philippe Piscione (gitaar), Patrice Bresson (vocals) en Cyrielle Mantini (keyboards) – zorgen op deze ‘The Fallen Princess’ voor tien tracks als we de korte instrumentale opener, ‘Melkor Melody’, en de bijna even korte, maar opnieuw instrumentale afsluiter, ‘Echoe Of Azathoth’, meetellen. Tussendoor krijgen we acht tracks te horen die een mix vormen van black metal en death metal die overgoten wordt met een stevig sausje van keyboards zodat we ietwat kunnen gaan spreken over een symphonic black / death metal band. Het geheel klinkt zeker niet onaardig, maar de vocalen van Patrice missen, als je het ons vraagt, de nodige uitstraling en dat zowel als het aankomt op het agressieve als op het dreigende element. Daarnaast vinden we de songopbouw en de arrangementen ook maar zus en zo, zodat we niet echt het gevoel hebben dat Damnationis met deze ‘The Fallen Princess’ grote potten zal gaan breken. Dat ze, als we bijgeleverde promo tekst moeten geloven, te groot zijn geworden voor de streek waar de band ontstond – Metz, Lorraine, Grand Est – kunnen we misschien nog geloven, maar een echte doorbraak op het grote Europese podium zal er naar onze bescheiden mening nog niet direct in zitten voor dit zestal. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen, al zal men toch nog stevig moeten gaan schaven aan hun sound, zeker als ze ons compleet van de sokken willen blazen. Nu is ‘The Fallen Princess’ een niet onaardig creatie geworden, die helaas, denken we toch, zal verzuipen in het overaanbod aan releases die elke week op de markt worden gebracht.

Luc Ghyselen (68)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Melkor Melody 2. Dominus… Spiritus… Satanas 3. Possession 4. Satan’s Prophecy 5. Path To Hell 6. Robber Of Dream 7. The Fallen Princess 8. God Is The Devil 9. Damnationis 10. Echoe Of Azathoth