(In Memory of) Dan McCafferty: No Turning Back

Het is inmiddels al meer dan een jaar geleden dat de charismatische frontman Dan McCafferty ons verliet, meer bepaald op 8 november 2022 op zesenzeventig jarige leeftijd. De vocalist had al meer dan vijfentwintig albums uitgebracht met de Schotse band Nazareth, wat hem enkele wereldhits en een unieke en rijk gevulde carrière opgeleverd had van meer dan vijftig jaar. Enkele daarvan konden uiteraard niet ontbreken op deze verzameling hoogtepunten van die eerste twee albums. Rock Of Angels voegden hier nog drie onontdekte muzikale schatten (lees: niet eerder uitgebrachte tracks) aan toe, wat het album tot een must-have omtovert. De schijf opent met de eerste van die drie, ‘Children’s Eyes’, een langzame soft rocker die een co-write is met de componist en producer Detlef Wiedeke. Halverwege vinden we ook de originele opnames van ‘Occident’, een relaxte rockballad en de emotionele softrocksong ‘No Turning Back’ uit de late jaren 1990 die McCafferty maakte met de Duitse regisseur, componist en muziekproducer Christoph Busse. Alle drie de nummers laten het stilistisch enorme bereik van zijn ruige rockstem horen. Met ‘Into the Ring’, ‘Starry Eyes’, dat ook door Busse geschreven werd, en ‘Sunny Island’ volgen drie stukken uit een bijzonder bewogen carrièrefase van de Schotse muzikant. De nummers werden in 1987 uitgebracht op zijn nu al lang uitverkochte soloalbum “Into the Ring”. De verzameling sluit af met ‘Going Home’ uit 1993. De plaat eindigt met twee versies van Dan’s nummers ‘Love Hurts’ en ‘Dream On’ door de Griekse zanger Panos Kalifis, die qua zang wel erg veel gelijkenissen vertoont. Ze werden opgenomen en gemixt door geluidstechnicus Bob Katsionis (Firewind, Kamelot) in de Sound Symmetry Studio. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een eerste keer niet echt door had dat ‘Love Hurts’ en ‘Dream On’ door Panos gezongen waren, gezien zijn timbre en erg hese rauwheid erg dicht bij deze van Dan ligt. Het kon gewoonweg een andere versie van het nummer zijn. Zegt veel over de kwaliteit van deze Griekse vocalist, die bij momenten zelfs iets hoger weet uit te halen dan het originele. De contradictie van de houtskool en de jonge Dan op de cover benadrukt de dualiteit in het concept. Het is vaak bij de afwezigheid dat het opvalt hoe goed het was. Er maar weinig zangers die zo’n expressieve stem hebben die zo vele stijlen weet te combineren als Dan McCafferty. Zijn naam zal herinnerd worden, dat is een feit.

Rocking Klingon (90)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Childrens Eyes 2. Into The Ring 3. Starry Eyes 4. Sunny Island 5. Occident 6. No Turning Back 7. Going Home 8. Love Hurts 9. Dream On