Hasturian Vigil: Unveiling The Brac’thal

Hasturian Vigil is een tweetal uit Cork, Ierland dat muzikaal kiest voor een heel intense en beklijvende mix van traditional heavy metal en black metal. Vooral dat laatste segment neemt een vrij grote proporties aan in de sound van de heren, Cxaathesz (gitaar, bass, vocals, synthesizer) en Shygthoth (grommen), die naar eigen zeggen goed hebben geluisterd naar bands als Mercyful Fate, Mortuary Drape, Absu, Negative Plane, en Zemial om het maar bij die te houden. Op tekstueel vlak zocht het tweetal dan weer extra inspiratie bij auteurs als Lovecraft, Machen, Lord Dunsany, en Yeats. Op het debuut, deze ‘Unveiling The Brac’thal’, levert dit zo’n drieëndertig donker en dreigend luisterplezier op verdeeld over vier, vrij lang uitgesponnen, nummers. Hulp kreeg het tweetal van S.C (gitaar solo tijdens ‘Apparitions Of Torment’), J.K (gitaar solo tijdens ‘Nine Bellowing Hounds’) en L.H (bone percussie). Of dit echt toegevoegde waardes zijn, betwijfelen we eerlijk gezegd een beetje, want ook de gitaarsolo’s in de overige twee nummers vinden we echt wel heel goed en melodieus. Wat ons meteen brengt bij de twee grootste aandachtsfactoren bij dit Hasturian Vigil: het gitaarwerk en de grommende vocalen die mooi aansluiten op het muzikale gedeelte. Maar daarnaast moet je natuurlijk ook nog goed opgebouwde composities kunnen afleveren, en ook op dat vlak scoort het tweetal goed. We horen voldoende variaties in zowel kracht, als dreiging, als ritme, als tempo langskomen en dat zorgt er voor dat onze aandacht de kans niet krijgt om te verslappen. Oké, iets meer dan drieëndertig minuten is nu niet zo lang, maar het album is zo snel afgelopen, dat we meteen de repeat knop op onze cd speler opnieuw indrukken. Dit om maar aan te geven dat ‘Unveiling The Brac’thal’ een debuut is dat naar meer smaakt. Het potentieel is er dus zeker bij Hasturain Vigil zodat we benieuwd zijn wat het gezelschap in de toekomst nog uit zijn mouw zal schudden.

Luc Ghyselen (85)

Invictus Productions

Tracklist: 1. Ikaath The Seven Horned 2. Apparitions Of Torment 3. Nine Bellowing Hounds 4. Velvet Paintings Gaze