Dethroned: A Bridge To Eternal Darkness

Het Duitse Dethroned werd in Saarbrücken, Saarland in 1991 opgestart als Mysticism. In 1995 werd de naam gewijzigd tot Dethroned. Vier jaar later, na zes demo’s en een live album, leek het muzikaal verhaal over te zijn. Pas in 2007 werd de draad terug opgenomen met o.a. een nieuwe demo en een compilatie album in 2008. Sinds 2016 krijgt de discografie van het gezelschap meer omvang met toevoeging van een split, een ep, een compilatie en een eerste full-album in 2017. Dit ‘A Bridge To Eternal Darkness’ is dus pas het tweede volwaardige full-album van dit black metal gezelschap. Of de talrijke wisselingen in de line-up daar voor iets tussen zitten, weten we niet precies. Niemand van de huidige line-up maakte alle veranderingen op dat gebied mee. ‘A Bridge To Eternal Darkness’ telt tien zwartgeblakerde tracks waar heel wat kracht en dreiging vanuit gaat, al vergaat het gezelschap – Naar we vermoeden zijn dat tegenwoordig Barkayal (drums), Nebulah Danyal (gitaar), Golzarath (vocals), John Never (gitaar) en Corpse (bass). – ook de nodige melodieën niet. Ook op gebied kille duisternis zit het geluid goed bij dit kwintet. Voeg daar dan goed opgebouwde nummers aan toe. Je kan je nekwervels stevig testen tijdens de heel gedreven en energiek momenten, terwijl je op adem en tot rust kan komen tijdens de rustiger passages, want de heren zijn niet bang om wat tempo en ritmeveranderingen in te bouwen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn want een aantal outro’s vinden we niet echt passen bij de nummers op zich en die halen spijtig genoeg het niveau toch wel naar beneden, ook al omdat we er niet op zitten te wachten. Voor de rest hebben we weinig tot geen opmerkingen mee te geven aan de heren van Dethroned. ‘A Bridge To Eternal Darkness’ is een goed album geworden, zonder echte uitschieters die we als een extraatje kunnen beschouwen, maar ook zonder echte minpunten op die paar kortere momenten na dan. Rest ons nog te melden dat de heren dit album afsluiten met hun versie van Grausamkeit’s ‘Im Zeichen des Bösen’. Of de heren hiermee extra bekendheid zullen weten te creëren? Geen idee, maar indien je houdt van black metal, mag je dit zeker een kans geven.

Luc Ghyselen (76)

Dominance Of Darkness Records

Tracklist: 1. Come To Me 2. Vinum Creaturae 3. Disciple Of The Elders 4. Colour Out Of Space 5. Void 6. Ewig Fäulnis 7. Ruf der Tiefe 8. Descent 9. A Bridge To Eternal Darkness 10. Im Zeichen des Bösen