Blue Öyster Cult: 50th Anniversary Live: First Night

De quasi legendarische New Yorkse rockband Blue Öyster Cult vierde vorig jaar hun vijftigste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan speelden ze drie shows in de Sony Hall te New York, waar ze per show een van hun eerste drie albums in zijn totaliteit brachten, gevolgd door een tweede set met een greep uit hun lange carrière. Speciaal voor deze opname was ook oorspronkelijk lid en drummer Albert Bouchard van de partij. Voor deze ‘First Night’ staat de titelloze debuutplaat centraal. Met ‘Transmaniacon MC’ starten de heren meteen met een uptempo nummer die gedurende de set amper zakt. Voor ons geeft deze live opname nieuw leven aan de vijftig jaar oude plaat. De loepzuivere productie brengt deze klassieker in een modern jasje. Zeker het gitaarspel van Buck Dharma is om duimen en vingers af te likken. De tweede set bestaat uit een selectie van hun andere werk, waar ook klassiekers als ‘Godzilla’ en ‘(Don’t Fear) The Reaper’ de revue passeren. De nummerkeuze zorgt ook voor wat meer afwisseling qua tempo waardoor rustigere nummers als ‘Tainted Blood’ en ‘Train True’ een aangename afwisseling zijn. In fysieke vorm bestaat deze uitgave als een 2CD + DVD set. Hoewel we een visuele begeleiding zeker appreciëren, vinden we het jammer dat er anno 2023 niet voor Blu-Ray werd gekozen, zeker gezien de opname in HD gemaakt werd. Voor de fans van Blue Öyster Cult is dit een geslaagde toevoeging aan hun uitgebreide œuvre, maar door de variëteit is het meteen ook een goede kennismaking met de band. We hopen dat ‘Night Two’ en ‘Night Three’ op hetzelfde elan verder gaan.

Thomas Vervoort (87)

Frontiers Records

Tracklist: cd1: 1. Transmaniacon Mc 2. I’m On The Lamb But I Ain’t No Sheep 3. Then Came The Last Days Of May 4. Stairway To The Stars 5. Before The Kiss, A Redcap 6. Screams 7. She’s As Beautiful As A Foot 8. Cities On Flame With Rock And Roll 9. Workshop Of The Telescopes 10. Redeemed // cd2: 1. Dr. Music 2. Burnin’ For You 3. Train True (Lenny’s Song) 4. Tainted Blood 5. Harvest Moon 6. Dancin’ In The Ruins 7. The Vigil 8. Career Of Evil 9. Box In My Head 10. Godzilla 11. (Don’t Fear) The Reaper 12. In Thee 13. That Was Me 14. Hot Rails To Hell