Eitrin: Eitrin

Om de twintigste verjaardag van het label Debemur Morti Productions te vieren werd dit project opgestart. Eitrin is een samenwerking tussen Vindsal (gitaar, bass / o.a. Blut Aus Nord en Ershetu), Mütterlein (vocals / o.a. Abronzius en Mütterlein) en Dehn Sora (vocals, atmosfeer / o.a. Ovtrenoir en Throane). Het drietal wordt hier extra ondersteund door W.d.F. (drums / Blut Aus Nord). Deze coalitie zorgt voor een eigenzinnige sound die wel aansluit bij wat het label Debemur Morti Productions op de markt brengt: een heel eigenzinnige mix van o.a. black metal, industrial, post punk, hardcore en dark ambient. Als je het ons op de man af vraagt durven we de sound van dit project vooral omschrijven als een mix van black metal elementen en dark ambient, al moeten we wel toegeven dat dit de lading niet compleet dekt. Dit titelloze album telt zeven tracks die wij uiteindelijke toch als eigenzinnige extreme metal willen bestempelen. Het allegaartje aan (sub)genres zorgt voor een sound die van de hak op de tak springt. Met andere woorden: wij kunnen er moeilijk een bepaalde lijn, laat staan, (sub)genre in ontdekken. Langs de ene kant kunnen we dit wel toejuichen, maar langs de andere kant worden we te vaak weg en weer geslingerd tussen knappe stukjes en fragmenten die ons minder tot helemaal niet weten te boeien. Dat we een pak agressie, dreiging en kracht moeten doorstaan, tot daar aan toe. Dat we ook af en toe stevig opgezadeld zitten met sfeer schepende sounds, kunnen we enigszins ook nog verstaan. Maar dat men ons echt wel van het ene uiterste naar het andere slingert zonder ook maar de minste overgang in acht te nemen, is een stuk moeilijker verteerbaar voor ons. Afwisselingen in tempo, ritme, kracht, agressie en dreiging is voor ons steeds leuk meegenomen, maar zo fel van leer trekken op dat gebied, is er toch wel net over. Let wel: er komen stukken langs die we enorm weten te waarderen, maar er komen wel meer stukken langs die ons zo goed als niets doen. Dan moet je natuurlijk de keuze gaan maken of je je laat meevoeren op zo’n eigenzinnige trip of dat die trip niet een “iets te ver van je bed show” wordt. Dat laatste is bij ons het geval bij onze luistersessies van dit debuutalbum onder de naam Eitrin.

Luc Ghyselen (58)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Ricin – The Bloody King Of All Poison 2. Sarin – Consigned To Oblivion 3. Cyanide – A Cracked Dam 4. Phenol – Sinister 5. Arsenic – The Eye Of The Whale 6. Muscarine – What Is Sacred 7. Curare – The Silence Of The Innocent