Tinsley Ellis: Naked Truth

We kennen Tinsley Ellis al heel wat jaren. Deze Amerikaanse artiest werd in 1957 geboren en werd door de muziek microbe gebeten als zevenjarig toen hij The Beatles zag op TV tijdens een aflevering van “The Ed Sullivan Show”. Daarna maakte hij snel kennis met The Yardbirds, The Animals, Cream en The Rolling Stones om uiteindelijk de Amerikaanse blues artiesten te ontdekken. In 1975 verhuisde hij naar Atlanta en leerde hij het harde blues leven kennen tijdens zijn periode bij The Alley Cats. In 1981 vormde hij samen met de harmonicaspeler en vocalist The Heartfixers, de start van wat ondertussen een prachtige muzikale carrière is geworden. In 1988 ging hij verder onder eigen naam en Tinsley Ellis (gitaar, vocals) werd al heel snel in middens van blues en zeker blues rock fanaten dragen hem op handen. Met ‘Naked Truth’ is de man aan zijn eenentwintigste (!) full-album toe gekomen en daar zitten echte pareltjes tussen. Het is dan ook een kleine verrassing dat hij op deze ‘Naked Thruth’ kiest voor akoestische blues nummers, want met zijn handelsmerk, zinderende blues rock met soulvolle vocalen, scoort hij zeker vlot opnieuw bij zijn fans. Nu stelt hij zich kwetsbaar op, want met enkel zijn erg soulvolle, lichtjes ruwe, stem en zijn akoestische gitaren – een 1969 Martin D-35 gitaar en een 1937 National Steel O Serie gitaar voor de kenners – zorgt hij op dit album voor een terugkeer naar de echte blues roots en zet hij een grootse traditie verder van o.a. Muddy Waters, Skip James, Son House, Robert Johnson. Twaalf nummers, waarvan negen zelf geschreven, zet hij zou grandioos naar zijn hand met enorm voor respect voor traditie, maar toch verfrissend genoeg om ook de hedendaagse bluesfanaten te boeien. Elk van de nummers vinden wij enorm geslaagd en zo mag je deze ‘Naked Thruth’ van Tinsley Ellis mooi naast werk plaatsen van de eerder opgesomde bluesgiganten. Zeker voor liefhebbers van akoestische blues is dit album een “must have” geworden.

Luc Ghyselen (94)

Alligator Records ALCD 5017

Tracklist: 1. Devil In The Room 2. Windowpane 3. Death Letter Blues 4. Silver Mountain 5. Don’t Go No Further 6. The Sailor’s Grave On The Prairie 7. Tallahassee Blues 8. Hoochie Mama 9. Alcovy Breakdown 10. Horseshoes And Hand Grenades 11. Grown Ass Man 12. Easter Song