Watain: Die In Fire – Live In Hell

Het Zweedse Watain werd opgericht in 1998. Om hun vijfentwintig jarig bestaan te vieren trakteren ze ons op een liveopname van hun optreden in Stockholm eind 2022. Aangezien dit een tour was ter promotie van hun nieuwste album, ‘The Agony & Ecstasy Of Watain’ verbaasd het niet dat vijf van de twaalf nummers van dit album afkomstig zijn. Helaas was er, ondanks het vijfentwintig jarige bestaan, geen ruimte in de setlist voor een nummer uit het debuut ‘Rabid Death’s Curse’, wél voor een cover Bathory’s ‘The Return Of Darkness And Evil’, die op een zeer sfeervolle manier gebracht wordt. De heren hebben in de loop der jaren een stevige live-reputatie opgebouwd, niet enkel omwille van de muziek, maar ook door de visuele omkadering die ze weten creëren. Hoewel ze in audioformaat geen gebruik kunnen maken van hun vrij hoge showgehalte (er is geen DVD of Blu-Ray beschikbaar), is hier in geen geval gebrek aan sfeer. Vanaf de explosieve start met ‘Ecstaties In Night Infinite’ nemen de heren je mee op een muzikale reis vol agressie, dood en verderf. De balans in de mix is quasi perfect waarbij alle instrumenten eruit springen, maar toch met een ruiger kantje dan we van hun studio albums gewoon zijn. Uitspringer hier is voor ons ‘Reaping Death’, waar ze in slagen dit nummer nog sneller en harder te brengen dan het al was op ‘Lawless Darkness’. Afsluiten doen ze met ‘Malfeitor’ van datzelfde album en die dankzij de combinatie van pure agressie en melodie een ideale samenvatting is van waar Watain al vijfentwintig jaar voor staat.

Thomas Vervoort (87)

Nuclear Blast NB 6292-4

Tracklist: 1. Ecstasies In Night Infinite 2. Black Salvation 3. The Howling 4. Black Flames March 5. Reaping Death 6. Devil’s Blood 7. Serimosa 8. Not Sun Nor Man Nor God 9. Before The Cataclysm 10. The Return Of Darkness And Evil 11. Nuclear Alchemy 12. Malfeitor