Útgarðar: Fire Smoked Upon The Wolf’s Back

Útgarðar is een compleet nieuwe band – vermoeden we toch want er valt zo goed als geen info over te vinden en de leden hullen zich in stilzwijgen. Feit is dat een band met dergelijke naam (en schrijfwijze) onvermijdelijk richting het hoge noorden voert en dan vooral richting Ijsland. Mede door de bandnaam wordt al eens de link gelegd met de legendarische black metal van Darkthrone. Geen idee of dat de bedoeling is van het tweetal maar feit is dat de vijf nummers die u op ‘Fire Smoked Upon The Wolf’s Back’ vindt, wel terugvoeren naar het rauwe black metal geluid uit de jaren negentig. Kortom, verwacht u zich aan een half uur loodzware black metal waar melodie niet de hoofd bekommernis is. U volledig onderdompelen in gitzwarte sferen met doorgaans snerpende gitaren en ijselijke vocalen is dat des te meer. Dat u wordt meegezeuld op een trip richting mythologie staat als een paal boven water. Horen we veel nieuws op deze schijf: euh nee. Kortom, het is een onderhoudend werkje voor wie fan is van pure black metal maar compleet omver geblazen worden we niet. Niks mis met een nostalgische uitstap richting jaren negentig als u het ons vraagt maar of de wereld hier nu op zit te wachten, is toch een andere vraag.

K.H. (60)

Aeternitas Tenebrarum Musicae Fundamentum

Tracklist: 1. The Pyres Of Útgarð 2. Ymir Awakens 3. Trolls Of Muspel, Trolls Of Frost 4. Fire Smoked Upon The Wolf’s Back 5. Under Soil