Fraught: Transfixed On Dying Light

Fraught werd in 2019 in het Ierse Dublin opgestart als Drought, maar wijzigde al snel de naam om geen verwarring te creĆ«ren met andere gelijknamige bands. De heren achter dit gezelschap hadden al ervaring opgedaan bij andere bands zodat we dus absoluut niet hoeven te praten over groentjes in de muzikale wereld. Fraught bestaat uit A.C. (bass), P.F. (drums), D.G. (gitaar), G.H. (gitaar) en Mark Brophy (vocals). Het vijftal kiest voor een mix van sludge, doom, black metal en death metal om zich muzikaal uit te drukken. Hun sound werd in 2020 voor het eerst aan het publiek voorgesteld middels de demo ‘MMXIX’. Die werd in 2021 opgevolgd door de vier tracks tellende ep ‘Splitting Tongues’. Met ‘Transfixed On Dying Light’ zorgt het vijftal nu voor een eerste full-album dat zeven tracks telt die inderdaad een vrij zware mix laten horen van eerder genoemd stijlen al lijken sludge en doom hier de bovenhand te halen. Voeg daar dan heel rauwe vocalen aan toe die neigen naar black metal en je verkrijgt Fraught ten voeten uit. Geen van de tracks op dit debuutalbum doet ons in katzwijm vallen. Toch moeten we toegeven dat onze aandacht nergens verslapt en we ons wel willig laten meevoeren op het toch wel zware geluid dat de heren weten neer te zetten. We kunnen immers naar hartenlust onze nekwervels testen bij zoveel donker getinte kracht en geweld. Door het feit dat Argonauta Records voor een vinyl versie zorgt, hoopt het kwintet dat men ruimere erkenning zal oogsten. Iets wat we de band echt wel gunnen, maar langs de andere kant bekruipt ons toch een beetje een twijfel. Er zijn elke week immers zoveel releases die om aandacht schreeuwen dat deze ‘Transfixed On Dying Light’ wel eens tussen de mazen van het net zou kunnen door glippen. Toch zouden we liefhebbers van sludge / doom (met een black randje) aanraden om dit full-album debuut van Fraught een kans te geven.

Luc Ghyselen (76)

Argonauta Records

Tracklist: 1. The Hunt 2. Crimson Trail 3. Indignities Of Decay 4. Increments Of Humiliation 5. Sublimated Misanthropy 6. Atrocities Of Sin 7. Transfixed On Dying Light