Vierde editie van Hagelant Fest is er op 27 januari.

Op zaterdag 27 januari maken vijf bands hun opwachting in Hell, de befaamde rock en metal café te Diest, onder de noemer Hagelant Fest IV. We hebben het hier over Nether, Rituals Of The The Dead Hand, Infernal Angels, Happy Days en Inferno die Hell in duisternis zullen hullen met hun, overwegend, black metal sound.

We zien zo twee Belgische bands op de affiche prijken. Rituals Of The Dead Hand werd in onze provincie Limburg in 2016 opgstart. Dit gezelschap kiest voor een mix van doom en black metal. In de discografie van de band vinden we ondertussen twee full-albums: ‘Blood Oath’ (2018) en ‘With Hoof And Horn’ (2021). Een derde album, ‘The Wretched And The Vile’ komt op vrijdag 26 januari op de markt zodat deze show in het teken staat van de release van dit derde album.

Nether is de tweede Belgische band. – Verwar dus zeker niet met het Kroatische thrash metal / death metal ensemble met dezelfde naam! – Dit Belgische gezelschap werd in 2019 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van melodic black metal. Voor zover we weten zorgde deze band voor een full-album: ‘Between Shades And Shadows’ (2020).

Het Amerikaanse Happy Days is voor het eerst in Vlaanderen op een podium te zien. Maar verwacht je zeker niet aan happy feel good muziek, want de heren laten zich gelden aan de hand van depressive black metal. De band werd reeds in 2004 opgestart in Sarasota, Florida meer heeft, als we het goed hebben, Frankrijk als thuisland. Hoe dan ook de band zorgde reeds voor een aantal splits en zes full-albums en daarvan is ‘En enfer, j’ai régné’, dat begin 2023 op de markt kwam, het meest recente werkstuk van.

Het Italiaanse Infernal Angels maakt dan weer zijn debuut in België. Dit melodic black metal ensemble zorgt steevast voor een occult sfeertje. De band werd in 2002 opgestart en zorgde reeds voor een ep, een split en zes full-albums. Het meest recente werkstuk werd in november 2023 op de markt gebracht: ‘Shrine Of Black Fire’, zodat we deze show ook een beetje als hun release show kunnen aankondigen.

En dan is er nog het Tsjechische Inferno, een black metal ensemble dat reeds in 1996 werd opgestart. Enkel vocalist Adramelech overleefde alle wisselingen in de line-up zodat we kunnen besluiten dat hij de drijvende kracht is achter deze band. In dei discografie van deze band vinden we o.a. acht full-albums en daarvan is ‘Paradeigma (Phosphenes Of Apothic Eternity)’ uit 2021 het meest recente van.

We hebben je meteen vijf goede redenen gegeven om naar Hell in Diest af te zakken op 27 januari. Zeker black metal adepten zullen er zich niet vervelen. Een eerste band wordt omstreeks 17u00 op het podium verwacht. Wij kijken alvast uit naar dit Hagelant Fest IV, U ook? En … op vrijdag 29 maart is er al Hagelant Fest V, ook al in Hell te Diest.