Olathia: The Forest Witch

Het Amerikaanse Olathia werd in Cleveland, Ohio opgestart en staat voor een mix van traditional heavy metal, power metal en thrash metal. Met ‘The Forest Witch’ zorgt het gezelschap voor een derde full-album terwijl men ook al een demo en een ep op de markt bracht. Grootste aandachtsfactor is ongetwijfeld vocaliste Chris E. die heel krachtig en toch melodieus uit de hoek komt. Niet dat we het werk en de kennis van de overige muzikanten – op dit album hoor je ook Dylan Andras (gitaar), Joe Lowrie (drums) en Terry Johnson (bass) – willen minimaliseren, maar het is vooral de krachtige stem van Chris die het voor ons doet. Acht tracks krijgen w ete horen op dit nieuwe werkstuk die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. Opener ‘Insatiable’ zet al meteen de toon. Kracht en melodie worden mooi gecombineerd in deze track die, naast de traditional heavy metal klanken, ook richting thrash metal kijkt. Agressie en een energieke belevenis zijn zodoende ook je deel, naast heel veel melodie. Daar borduurt het titelnummer heel mooi en uiterst krachtig op voort. Nee, we worden niet weg geblazen, maar we krijgen het wel warm van zoveel energieke gedrevenheid, agressie en kracht verpakt in een melodieus geheel. ‘Shotgun’ tapt lichtjes uit een ander vaatje, want naast de traditional heavy metal sound horen we een stuk meer “vrolijkheid” zonder dat dit een “happy metal” track is geworden. Kracht en melodie smelten mooi samen in dit nummer dat dus en stuk dichter bij power metal aanleunt. ‘Fight’ opent traag en langzaam om pas na een kleine minuut aan kracht en tempo te winnen. We dachten eerst te maken te hebben met een power metal ballade, maar nee een stevige en krachtige melodic heavy metal track is ons deel waar opnieuw veel energie van uitgaat. Er wordt qua agressie opnieuw een tandje, of zelfs meerdere, bijgestoken tijdens ‘Who’s The Devil’ waar ook het flitsende gitaarwerk onze aandacht opeist. Ook ‘Last Breath’ opent we bij een ballade zijn aanbeland, maar niets is minder waar. Opnieuw worden we ook verrast door de heel machtige gitaarwerk dat wedijvert om de meeste aandacht met de stem van Chris. We krijgen een pak energieke kracht en gedrevenheid te horen tijdens het stevige ‘Satan On My Mind’ dat ons ook al weet te bekoren. Om deze ‘The Forest Witch’ af te sluiten kiest Olathia voor een coverversie. Savatage’s ‘Hall Of The Mountain King’ krijgt hier een heel energieke en gedreven versie aangemeten dat enorm goed werkt. Nee, meer hebben wij, van MUSIKA, niet nodig om compleet overstag te gaan. Wanneer mag Olathia bij ons in de buurt een feestje opluisteren???

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Insatiable 2. The Forest Witch 3. Shotgun 4. Fight 5. Who’s The Devil 6. Last Breath 7. Satan On My Mind 8. Hall Of The Mountain King