Hyde: Ardwena

Er zijn wel meer bands die de naam Hyde gebruiken. Het gezelschap waar we het hier over hebben is een Belgische melodic blackened doom band die met ‘Ardwena’ een tweede full-album aflevert. Hyde werd in de buurt van Namen in 2009 opgestart. Een eerste full-album was er in 2016 met ‘The Seeds Of Doom’, nu is de band er met de opvolger. ‘Ardwena’ telt zeven tracks die samen iets meer dan vierenvijftig minuten luisterplezier uitmaken. Het gezelschap – Bénédicte Humblet (vocals), Valérie Melchior (vocals), Maxime Ghesquiere (gitaar), Olivier Massinon (gitaar), Raphaël Davin (bass) en Thomas Cosentino (drums) – zorgt dus voor vrij lang uitgesponnen nummers. Maar die worden wel heel knap opgebouwd en bevatten telkens voldoende variatie in tempo en ritme zodat het zestal ons moeiteloos weet te boeien. Maar het is niet enkel de variatie in tempo en ritme die ons hier aanspreekt. Het is ook de wisselwerkingen tussen de vocalen die gaan van uiterst mooie cleane stemmen tot heel diepe grunts zodat je denkt dat hier ook een mannelijke stem aan te pas komt. Niets is dus minder waar. Daarnaast speelt het sextet met uiterst geslaagde doom passages die slepend te noemen zijn en waar zelfs brommende basslijnen aan bod komen om dan over te schakelen tot heel melodieuze fragmenten die vooral gekenmerkt worden door de soms heel melodieuze gitaar fraseringen van beide gitaristen. En dan weet het gezelschap ook om het geheel een duister randje mee te geven die soms zelf overduidelijk neigt naar black metal. Variatie dus in tal van opzichten en toch vormt deze ‘Ardwena’ een heel vloeiend en samenhangend geheel. Nadat we deze ‘Ardwena’ al een aantal luisterbeurten hebben gegeven, blijven we ons afvragen waar deze Hyde zich precies verstopt, want we willen maar al te graag eens een live concert van dit gezelschap meepikken bij ons in de buurt. Wie zorgt daarvoor?

Luc Ghyselen (90)

Malpermesita Records

Tracklist: 1. Doom Over Sabis 2. Hammer Of Doom 3. One 4. Nadir 5. Vidlua 6. Lay Of Winter 7. Ardwena