Sylosis: A Sign Of Things To Come

‘A Sign Of Things To Come’ is het zesde studio-album van de Britse band Sylosis. Het album werd reeds uitgebracht eind september maar bereikte ons helaas nu pas. Sylosis is een naam die bij het grote publiek allerminst spontaan een belletje doet rinkelen. Ergens mag dit toch wel verwonderlijk en zelfs bijzonder jammer genoemd worden. De band bestaat inmiddels drieëntwintig jaar maar heeft in al die tijd nooit de status bereikt die het volgens ons wel verdient. Misschien dat de titel van het album verwijst naar grootse verwachtingen voor de toekomst. Het is mede-oprichter en enig overgebleven bandlid van het eerste uur Josh Middleton alvast van harte gegund. Nu dienen we wel te kaderen dat Sylosis in de beginjaren door het leven ging als een melodische thrash band en is hun geluid doorheen de jaren behoorlijk geëvolueerd. Op hun recentste worp zijn ze véél meer opgeschoven richting metalcore zonder dat ze echter als een loutere uiting van die stroming kunnen gezien worden. De gitaarpartijen vinden onmiskenbaar hun oorsprong in de wereld van de thrash maar Middleton kan zijn jaren dienst bij Architects evenmin verdoezelen. Zijn jarenlange toewijding aan Architects vormt overigens een deel van de verklaring voor het feit dat Sylosis gedurende die jaren op een laag pitje stond. Of ‘A Sign Of Things To Come’ nu wél de weg zal vinden naar een groter publiek, valt nog af te wachten maar naar ons gevoel is dit wel een album dat in ieder geval het potentieel ertoe heeft. De riffs zijn doorgaans kort en bijzonder catchy. Aan de krachtige stem van Middleton kan het ook niet gelegen zijn. Hij brult doorgaans bijzonder energiek maar brengt op dit album veel meer dan ooit tevoren een afwisseling met cleane vocals. Kan natuurlijk net zo goed een vloek als een zegen zijn. Enerzijds maakt het voor veel mensen soms dat een album toegankelijker wordt, anderzijds zijn er ook de fans die net houden van het ruwe, agressieve kantje die vinden dat dit deels verdwijnt door de cleane vocals. Zelf neigen we meer naar de tweede categorie al kunnen we hierbij melden dat de cleane vocals ons geenszins storen op ‘A Sign Of Things To Come’. We denken eerder dat het voor velen nog steeds té rauw en agressief zal zijn. De tien nummers vullen net geen drie kwartier en razen voorbij aan een rotvaart. Hoewel vergelijkingen met het vroege werk van de band in feite zinloos zijn gezien de koerswijziging, vinden we dit een album dat wel eens een markeerpunt voor Sylosis zou kunnen betekenen. Het is sowieso het meest catchy en toegankelijke album dat ze in hun bestaan gemaakt hebben zonder dat het voor ons de eigenheid van de band wegneemt. Kortom, het is naar ons aanvoelen een stap vooruit voor Sylosis. We hebben recent hun live prestatie mogen aanschouwen – nadat het acht jaar geleden was dat ze ons land aandeden – en daar overtuigden ze alvast een groot deel van het opgekomen publiek met een loodzware sound. Wie fan is van beukende gitaarriffs die desondanks bijzonder melodisch voor de dag komen en geruggensteund worden door een beresterke ritmesectie én een stem als een klok, moet absoluut Sylosis een luisterbeurt gunnen.

K.H. (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Deadwood 2. A Sign Of Things To Come 3. Pariahs 4. Poison For The Lost 5. Descent 6. Absent 7. Eye For An Eye 8. Judas 9. Thorns 10. A Godless Throne