Beyond God: The Great Divide

Na een akoestisch album, ‘All Strings Attached’ (2019), is het terug tijd om de draad op te nemen waar dit symphonic metal ensemble hem achter liet. Beyond God werd reeds in 2008 opgestart in Maarheeze, Noord-Brabant door Ferry Guns (drums, orkestratie). Na een eerste vier tracks tellende ep, ‘Dark Light Of Dawn’ (2013), kwam het gezelschap in 2016 met een eerste full-album op de proppen. ‘A Moment Of Black’ was meteen het debuut voor vocaliste Meryl Foreman bij Beyond God. Het album sloeg aan en zeker liefhebbers van female fronted symphonic metal stonden op de eerste rij. Met ‘Dying To Feel Alive’ (2017) kregen we een tweede full-album te horen dat donkerder klinkt en zelfs wat meer kracht uitstraalt dan zijn voorganger. Nu pikt het kwartet – Ferry Guns (drums, orkestratie) Meryl Foreman (vocals), Dennis Winkel (bass) en Mariusz Krawitowski (gitaar) – de draad opnieuw op. Het album telt tien mooi opgebouwde nummers die heel wat kracht bevatten en dat laat zich horen in stevige drumpatronen, stuwende basslijnen en heel krachtige riffs. Dit alles krijgt dan een heel dikke laag aan symfonie over zich heen met zowel zodat orkestrale accenten uiteindelijk de bovenhand krijgen. – Ferry kreeg hierbij hulp van Erik van Ittersum. – Gelukkig verzuipen de “traditionele” metal instrumenten (bass, drums, gitaar) hier niet en blijven ze ook duidelijk hoorbaar. Maar de grootste trekpleister voor Beyond God zijn ongetwijfeld de heel krachtige en best wel soepele vocalen van Meryl Foreman die in elk nummer schittert, terwijl ook de gitaarsolo’s van Mariusz ervoor zorgeen dat we steeds op het puntje van onze stoel landen. Met andere woorden: liefhebbers van het (sub)genre zullen hier een tijdlang zoet mee zijn. Geen van de tracks valt door de mand, integendeel. Spijtig genoeg zit er ook geen enkele track tussen waar echt volkomen overdonderd door worden. Zo ontstaat natuurlijk een heel homogeen geheel waarmee Beyond God een mooie aanvulling creëert op hun reeds knappe discografie.

Luc Ghyselen (82)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Cronos 2. Frostbite 3. Coronation 4. Heartbreaker 5. The Great Divide 6. A Siren’s Cry 7. Pierced 8. The Elder Tree 9. Aphantasia 10. After Love Ends