Savage Blood: Wheel Of Time

Het Duitse Savage Blood werd in 2016 opgestart in Osnabrück met muzikanten die hun sporen reeds hadden verdiend bij andere bands. Het vijftal – Marcus Weckermann (bass, vocals)), Marc Könnecke (drums), Jörg Steinhake (gitaar), Peter Diersmann (vocals) en Nico Lutten berg (gitaar) – laat er geen gras over groeien en laat ons nog datzelfde jaar kennis maken met hun sound middels een vijf tracks tellende titelloze ep. Korte tijd later wordt Marcus vervangen door Michael Wächter en ook Nico zegt de band vaarwel en wordt vervangen door Timios Zouridakis voor het eerste full-album op de markt komt in 2020. De sound verandert niet een blijft bestaan uit een mix van traditional heavy metal en wat power metal invloeden. Het legt de band geen windeieren en zeker in het thuisland kan de band teren op een stevige aanhang. Met het nieuwe album, deze ‘Wheel Of Time’, wil men die fanbase uitbreiden. Of het huidige kwintet daar echt in zal slagen, betwijfelen we eerlijk gezegd een beetje. Het is immers niet zo dat we hier compleet overstag gaan en / of in katzwijm vallen voor de acht tracks die de heren ons serveren op ‘Wheel Of Time’. Ja, we geven het grif toe: het klinkt allemaal heel krachtig en het nodigt best wel uit tot stevig headbangen en meebrullen. Toch missen we net dat iets wat een goede band onderscheid van een echt goede band. We hebben eigenlijk weinig op te merken aan de sound van Savage Blood. Drums en bass zorgen voor een heel solide en toch soepele basis. We krijgen krachtige riffs te horen die voor voldoende melodie en een goed framewerk zorgen. De gitaarsolo’s zijn melodieus en nodigen uit om je luchtgitaar uit de kast te halen. En ook de vocalen klinken krachtig genoeg. En toch is het bij het laatste aspect dat we onze bedenkingen hebben. Nee, Peter zingt zeker niet vals, maar zijn stem timbre spreekt ons alvast veel minder aan en zorgen ervoor dat we niet volledig overstag gaan. Al moeten we ook toegeven dat de heren iets te nadrukkelijk binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren en ons ook qua songopbouw nergens weten te verrassen. Zo is ‘Wheel Of Time’ een heel aardig en goed album geworden, maar om dit werkstuk echt aan te raden aan het grote metal publiek … nee, daar passen we toch wel voor. Maar zoals steeds is dit natuurlijk onze mening en kan het album u misschien wel volkomen bekoren: beluister en oordeel dus zelf.

Luc Ghyselen (72)

MDD Records MDD 267

Tracklist: 1. Battle Cry 2. Warriors Of The Fortress 3. Oblivion 4. Believer 5. Raven Crown 6. Lord Of The Dark 7. Lost Memories 8. Wheel Of Time