Rank And Vile: Worship

Met de Angelsaksische uitdrukking “rank and file” wordt zoveel bedoeld als de doorsnee medewerkers van een organisatie. Geen kaderleden of CEO’s dus maar wel de loonslaven zoals u en ik. Verander ‘file’ echter in ‘vile’ en je bekomt een compleet andere betekenis. Tot zover de oorsprong van deze opvallende groepsnaam. Toegegeven, tot voor kort had ik nog nooit van dit deathgrind gezelschap uit het Amerikaanse Portland gehoord. Met een discografie die vooralsnog enkel maar uit een demo en enkele ep’s bestond, neemt u mij dit hopelijk niet kwalijk. Met ‘Worship’ heeft de groep sinds midden november een volwaardig debuutalbum uit. Deze titel indachtig, hoopt het viertal in de eerste plaats aan zieltjes te winnen. De op de hoes afgebeelde Christusfiguur met de uitgestrekte armen, ik moet spontaan aan ‘World Downfall’ van Terrorizer denken, is mogelijks een teken aan de wand. Het tentenkamp op de achtergrond laat dan weer de nodige ruimte voor ironie en maatschappijkritiek. Benieuwd naar wat dit geeft …

Twaalf nummers en toch afklokken onder het half uur. Voor death metal is het best kort, voor wie grindcore gewend is vermoedelijk net het tegenovergestelde. Gelukkig is dit deathgrind en laten we de symbolische kerk dus in het midden. Met opener van dienst ‘Churchstate’ worden tere zieltjes meteen op hun ongemak gesteld. De naïeveling die op een muzikale liefdesverklaring aan het Christelijke geloof had gehoopt, weet na enkele luttele seconden wel beter. Brutaliteit en woede vormen de kernprincipes. Niet enkel muzikaal overigens, ook de teksten liegen er niet om. “We don’t believe in your fairy tales!”: duidelijker kan het haast niet worden verwoord. Net als de voorganger gaat ‘Bishops’ furieus van start om later aanzienlijk aan tempo in te boeten. Met ‘Splatter’ worden we getrakteerd op een dreigende opbouw en enkele leuke gitaar riffs. Het loodzware ‘Worship’ dan, het nummer dat deze plaat van een naam voorzag. De invloeden van hardcore zijn hier duidelijk merkbaar. ‘Destitution’ vangt aan met een gesproken intro die het onderwerp alle eer aandoet. Aan zwaarte wederom geen gebrek. Met ‘Communion’ wordt op hetzelfde elan verdergegaan. Wie er de tekst op naleest, herbeleeft spontaan de vele schandalen binnen de Katholieke Kerk. “Repercussions don’t exist for us…”: helaas hebben ze het nog bij het rechte eind ook.

We zijn intussen net voorbij halfweg dit album, iets wat het naar de naam ‘Hexed’ luisterende intermezzo prima illustreert. Een instrumentaal en met elektronische elementen verrijkt nummer dat de plaat in tweeën deelt. De rust is maar van korte duur want met ‘Flayed’ wordt er meteen weer op ingebeukt. Zowel ‘Trigger’ als ‘Torchbearer’ hebben een iets melodieuzere insteek maar opgewekt zou ik er nu niet meteen van worden. De eindstreep is in zicht en we krijgen ook nog ‘Lobotomobile’ voorgeschoteld. Wat mij betreft de ietwat vreemde eend in de bijt. Luister maar naar die gedementeerd klinkende introductie van frontman Theo Spence. Toch lijken de heren van Rank And Vile er volop op in te zetten. De via Bandcamp aangeboden bumpersticker is hiervan zonder enige twijfel de beste illustratie. “My other ride is a lobotomobile”: wat humor, hoe zwartgeblakerd dan ook, deed nog nooit iemand kwaad. Tot slot ‘Cleanse’ dan. Een afsluiter die wordt gekenmerkt door een lang uitgesponnen breakdown. Snoeihard beginnen om vervolgens op exact tegenovergestelde wijze de luisteraar uitzwaaien… Een contradictie net zoals de theorie en de omzetting in praktijk van het hoofdpersonage van dit album er een is. Dat Rank And Vile met ‘Worship’ een meer dan behoorlijk debuutalbum aflevert, staat mijns inziens buiten kijf. Brutaliteit alom, toch wordt er voldoende aandacht besteed aan afwisseling. Aangezien deathgrind niet mijn geliefkoosde subgenre is, zal deze plaat vermoedelijk mijn eindejaarslijst niet halen. Liefhebbers van deze muzikale hybride zijn echter een aangename ontdekking rijker.

Pieter-Jan Vanden Broeck (70)

Modern Grievance Records

Tracklist: 1. Churchstate 2. Bishops 3. Splatter 4. Worship 5. Destitution 6. Communion 7. Hexed 8. Flayed 9. Trigger 10. Torchbearer 11. Lobotomobile 12. Cleanse