Macabre Demise: Grave(y)art Gallery

Macabre Demise is een solo project van Andreas Rieger dat hij reeds in 2007 in het leven riep om zijn visie op brutale death metal vorm te geven. Wij maken pas nu kennis met Macabre Demise middels deze ‘Grave(y)art Gallery, ondertussen het vierde full-album onder die naam en er zijn ook reeds drie ep’s op de markt gekomen. Terwijl Andreas op al zijn vorige releases alles in zijn dooie eentje deed of beroep deed op een drummer of op iemand die een beter techniek had voor die drumcomputer, haalt hij er dit keer toch wat extra muzikanten bij. Zo is drummer Flo Musil het complete album lang te horen als geselaar van de ezelsvellen. Gitaristen Kaj Żukowski (tijdens ‘Miss meat’) en Mardi (tijdens ‘Tired Souls’) maken dan weer hun opwachting als lead gitarist. Ook op vocaal vlak gaf Anreas dit keer eeen deel van de touwtjes uit handen, zo maken Tommi Kneer (‘Grave(y)art Gallery’), Franz Hoffman (‘The Nerve’), Alexander Petroczko (‘Miss Meat’) en Lukas Haidinger (‘Skinpeeler’) hun opwachting. Net dat het allemaal zoveel uitmaakt, want de stem timbres van deze heren verschillen nu ook weer niet zoveel van elkaar: we krijgen diepe en rauwe vocalen te horen die perfect bij death metal songs aansluiten. Ook op puur muzikaal vlak vallen er tussen de tracks onderling niet zo heel veel verschillen op te merken. Het geheel klinkt best wel krachtig, energiek en vrij agressief, maar echt boven het maaiveld uitsteken doet geen van de tracks hier. Rest ons nog mee te geven dat het album opent en eindigt met een kort instrumentaal stukje. Zo opent ‘Melody Of The Damned’ het album op een vrij bizarre manier: net alsof een kinderliedje wordt gebruikt om je op duistere gedachten te brengen. We horen ook heel wat piano in een viool langskomen tijdens deze intro. Afsluiter ‘Dance Of The Forgotten Corpses’ is dan weer een stuk dreigender, maar klinkt uiteindelijk al even bizar. Het zijn twee stukjes die, als je het ons vraagt, geen enkele meerwaarde bieden aan het album en dat wijzelf er zeker hadden uitgelaten. Maar … wie zijn wij tenslotte?

Luc Ghyselen (60)

RTM Productions RTM 114

Tracklist: 1. Melody Of The Damned 2. Grave(y)art Gallery 3. The Nerve 4. House By The Cemetery 5. Miss Meat 6. Skinpeeler 7. Tired Souls 8. World In Blood 9. Mind Eater 10. Dance Of The Forgotten Corpses