Hitten: While Passion Lasts

Het Spaanse Hitten werd in Murcia in 2011 opgestart en kiest resoluut voor een mix van hard rock en heavy metal zoals we die leerden kennen eind jaren tachtig / begin jaren negentig. Inspiratie genoeg natuurlijk in de periode en Hitten haalt bands als Dokken, Rough Cutt, Queensrÿche en zelfs Whitesnake (periode rond ‘1987’) aan als voornaamste inspiratie bronnen. Daar kan je natuurlijk al heel veel mee aan als je ook nog goede composities weet neer te zetten en die zowel overtuigend als catchy weet neer te zetten. Met ‘While Passion Lasts’ is het gezelschap – tegenwoordig zijn dat Alexx Panza (vocals), Dani Meseguer (gitaar), Willy Medina (drums), Satan (bass) en Johnny Lorca (gitaar) – aan zijn vijfde full-album toegekomen. Het nieuwe album telt tien tracks, goed voor een kleine veertig minuten muzikaal vertier dat ons best weet te boeien zonder dat de heren echter een “wauw” gevoel weten te creëren. Ja, het geheel klinkt best wel krachtig, melodieus en catchy, maar er komen ook een aantal ideeën en tracks die we een stuk minder smaken. Gelukkig zijn die minder talrijk dan de goede, betere momenten. Na een korte instrumentale intro, ‘Prelude To Passion’, kunnen de liefhebbers van het genre meteen hun hartje ophalen aan het titelnummer. Wij vinden het net iets te melig klinken wegens iets te clichématig. Horen we daar ook geen blazers in de achtergrond? Gelukkig maakt het gitaarwerk veel goed. ‘Blood From A Stone’ is meer ons ding, een track waar kracht en melodie samensmelten tot een catchy geheel. Nog iets meer aanstekelijk klinkt ‘Mr. Know It All’ zodat de band goed op weg lijkt om een paar van hun voorbeelden te evenaren, we denken dan vooral aan Dokken en / of Quiet Riot. Met ‘Unholy Games’ begeven we ons meer Whitesnake repertoire. Deze power ballade mag er best zijn, al is ook dit iets te clichématig naar onze smaak. Een stevige regenbui en wat piano klanken openen ‘Dark Stalker’, dat al vlug een stevig en gedreven tempo aan gemeten krijgt waar kracht en melodie opnieuw mooi samen spannen. We krijgen het er zowaar warm van. Een stapje lager, althans naar onze smaak, is ‘Truthful Lies’ waar het tempo opnieuw gedrukt wordt. Qua tempo en ritme is ‘Hold Up The Night’ meer ons ding, maar de samenzang tijdens het refrein is dan weer minder aan ons besteed. Voor ‘Where It All Begins’ zakt het tempo weer wat, maar dat wordt goedgemaakt door de mooie songopbouw, de kracht die het nummer toch bevat en uitstraalt, en de knappe gitaarsolo. De inspiratie wordt voor deze track opnieuw gehaald bij Whitesnake. De gedreven en energiek afsluiter, ‘Crimetime’, zorgt voor een heel knap einde van dit album. En dan vinden we het wat spijtig dat het erop zit. Maar langs de andere kant kwamen er toch iets te veel ideeën langs die we al eerder (en beter) hadden gehoord. Toch zullen fans van het (sub)genre in het algemeen en van Hitten in het bijzonder met deze ‘While Passion Lasts’ niet teleur gesteld zijn!

Luc Ghyselen (82)

High Roller Records HRR 943

Tracklist: 1. Prelude To Passion 2. While Passion Lasts 3. Blood From A Stone 4. Mr. Know It All 5. Unholy Games 6. Dark Stalker 7. Truthful Lies 8. Hold Up The Night 9. Where It All Begins 10. Crimetime