Kenny Wayne Shepherd: Dirt On My Diamonds Vol. 1

Zeker bij liefhebbers van blues en blues rock is de naam Kenny Wayne Shepherd een naam als een klok. Deze Amerikaanse gitarist werd aanzien als een van de artiesten die in de voetsporen kon treden van de betreurde Stevie Ray Vaughan. Zeker als zijn eerste twee full-albums enorm veelbelovend klinken en beiden vlot platinum halen en de eerste plaats in de Amerikaanse blues charts. We moeten eerlijk toegeven dat zijn ster daarna wat minder fel oplicht, maar toch weet deze artiest nog uiterst knappe album af te leveren. We denken daarbij vooral aan ’10 Days Out: Blues From The Backroads’ uit 2007. Maar ook daarna blijft Kenny Wayne Shepherd knappe full-albums afleveren en met ‘Dirt On My Diamonds Vol. 1’ zullen de liefhebbers van blues / bluesrock in het algemeen en van Kenny Waynes Shepherd in het bijzonder opnieuw in de wolken zijn. Het ondertussen elfde full-album voor deze gitarist is opnieuw een schot in de roos geworden. Het album telt slechts acht tracks maar die zijn stuk voor stuk fantastisch mooie voorbeelden van hoe blues rock / blues nog steeds inventief en overheerlijk kan klinken. Vooral het gitaarwerk van Kenny is hierbij een doorslaggevende factor en zorgt ervoor dat we elk nummer opnieuw heel vlot overstag gaan. Normaal laat hij de vocalen over aan meer begenadigde artiesten, maar op dit album neemt hij zelf die honeurs waar tijdens de eerste twee tracks en we moeten stellen dat hij hier niet moet onderdoen voor de nummers waar Noah Hunt de vocalen voor zijn rekening neemt. Opener ‘Dirt On My Diamonds’ is er meteen “boenk” op: een uiterst knap opgebouwde rockende song met heel knappe accenten van een blazerssectie die het geheel een soulvolle ondertoon verleent, terwijl de stem van Kenny schittert en enkel overtroffen wordt door zijn weergaloos gitaarwerk. Het is de start van een album dat geen enkel minder moment kent en dus van het ene hoogtepunt naar het andere wervelt. Het gezegde “No Fillers, All Killers” is hier echt wel van toepassing! Naast zeven originele nummers krijg je ook een bewerking te horen van Elton John’s ‘Saturday Night’s Alright For Fighting’. Onze favoriete track? Na elke nieuwe luisterbeurt schuiven we een ander nummer naar voor, dus daar zijn we echt nog niet over uit. En … daar dit een “Vol. 1” is, kijken we nu al reikhalzend uit naar een tweede deel.

Luc Ghyselen (96)

Provogue Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Dirt On My Diamonds 2. Sweet & Low 3. Best Of Times 4. You Can’t Love Me 5. Man On A Mission 6. Saturday Night’s Alright For Fighting 7. Bad Intentions 8. Ease On My Mind