Korgonthurus: Jumalhaaska

Het Finse Korgonthurus werd in de Finse hoofdstad Helsinki opgestart in 2000. Corvus (gitaar, vocals) en Kryth (drums, gitaar) lijken ons de stuwende krachten achter dit black metal ensemble, maar, zo lijkt het ook een beetje voor ons, hebben ook een soort van haat-liefde verhouding, want telkens er een uit de band stapt, houdt het muzikaal verhaal even op. Telkens na een korte tijd komen beide heren weer samen en wordt de draad opnieuw opgepikt. Tegenwoordig vinden we ook bassist Incisura en gitarist Insanis Xul terug in de line-up. Korgonthurus zorgde eerder al voor een aantal demo’s, ep’s en splits, en met ‘Jumalhaaska’ is het gezelschap aan een vierde full-album toegekomen. Slechts vier tracks vind je er terug, maar het geheel klokt toch boven de kaap van de vijfenvijftig minuten af. Dat betekent dus inderdaad lang uitgesponnen nummers waar de heren vooral veel instrumentaal dreigend en gitzwart geweld laten horen. En dat vinden we op zich zeker niet slecht, want we zijn niet zo’n fan van de schreeuwerige vocalen die Corvus hier op ons los laat. Daarnaast kiest het kwartet voor verschillende tempo’s en ritmes om hun nummers op te bouwen, al is het hoofdbestanddeel op dat gebied te omschrijven als vrij hoog tot furieus. Het komt natuurlijk de dreiging, kilte en duisternis in de sound ten goede. Maar het is natuurlijk ook dankzij de soms heel rustiger fragmenten dat die verschillen zo opvallen. ‘Jumalhaaska’ kent zo, naar onze smaak dan toch, zijn momenten, maar ons compleet en onvoorwaardelijk over de streep trekken, dat lukt niet echt, ondanks het feit dat we echt wel te vinden zijn voor variatie. Zo vinden we het rustiger gedeelte waarmee ‘Marraskehrä’ waarmee het langste nummer op dit schijfje opent, maar niets. Of komt dit dan omdat we de moedertaal van Corvus niet machtig zijn? En zo komen er nog wel momenten langs die ons minder of zelfs absoluut niet weten te bekoren. Daar tegenover staan dan weer de heel furieuze momenten die ons wel weten te raken zodat het complete album ons achterlaat met een tweezijdig gevoel. We moeten dan ook stellen: beluister en oordeel zelf vooraleer over te gaan tot aankoop.

Luc Ghyselen (78)

Woodcut Records CUT 091

Tracklist: 1. Lankeemus 2. Musta obsidiaani 3. Marraskehrä 4. Autuas kärsimys