Seventh Crystal: Infinity (ep)

Soms zou je denken dat de helft van Zweden muzikanten zijn. Seventh Crystal debuteerde in 2021 met ‘Delirium’. ‘Wonderland’ vervolgde begin dit jaar en tijdens die opnames rolde de basis van ‘Infinity’ zomaar uit hun vingers. Het gaat met andere woorden in eenzelfde gedachtegang verder waar eerder gestopt was, wat eigenlijk wil zeggen dat hun vorig verhaal niet helemaal uitgeschreven was. Toch werd besloten om deze vijf apart te houden en een eigen leven te laten leidden. De muziek kan het best omschreven worden als hard rock met arena-invloeden. Een blik onder de motorkap leerde ons dat zanger Kristian Fyhr, keyboardspeler Johan Älvsång, gitaristen Emil Dornerus en Gustav Linde, bassist Olof Gadd en drummer Anton Roos de line-up vormden. Ze schoppen pittig de voordeur in met de titeltrack. Op een laag van riffs en keyboard spint het nummer op naar het refrein, waar een Foo-Fighter-achtige Kristian met een variatie van ruwe en zachtere vocalen zich meteen in de kijker zet. Solerend fretwerk gaat hand in hand met de stuwende beat, waarop het nummer zich voortbeweegt. Wat rustiger, richting melodieuze rock, is ‘Memory Lane’ dat met een ratelende baslijn opent. Ook hier een uitnodigende zang dat je naar het catchy refrein brengt. Alhoewel een brekende piano opent, schiet ‘Ready Set Go!’ al gauw uit zijn sloffen met een uptempo en aanvallende ritmesessie vol rauwe vocalen. Wat een contrast. Opnieuw een intieme pianosetting, die echter behouden blijft in ‘Rivals’. De combinatie met zang is mooi opbouwend naar het refrein, waar het nummer tegen dan uitgegroeid is naar een heuse ballad. Variatie genoeg zou je denken, maar ook afsluiter ‘Silence’ zou je een buitenbeentje kunnen heten. Een swingend pakje snarenwerk zorgt voor een positieve vibe, waar de keys ondersteund werken voor een uitgelaten slot. Een korte maar onderhoudende ep, waar je enkele keren verrast wordt door de diverse facetten van het geluid van deze band. Liefhebbers van hard rock met geweldige melodieën zullen hiervoor gewonnen zijn.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Infinity 2. Memory Lane 3. Ready Set Go! 4. Rivals 5. Silence