Kinit Her: The Nature Out There

We gaan maar meteen heel eerlijk zijn: we hadden nog niet eerder gehoord van Kinit Her. Misschien wel omdat we ons pas de laatste jaren wat meer verdiepen in neo folk / post folk. Hoe dan ook, Kinit Her werd in 2005 opgestart door Troy Schafer (vocals, gitaar, hoorn) en Nathaniel Ritter (vocals, elektronica). Sinds een aantal jaar is ook vocaliste Jessica Way een vast bandlid, terwijl ze voor elk nummer op hun albums verschillende gasten uitnodigen om hun eigenzinnige mix van o.a. folk, elektronica, pop, avant garde, neo klassieke muziek, black metal, industrial, … vorm te geven aan de hand van enorm heel veel elektronica, al komen ook gitaar (akoestische en elektrische), blazers, slagwerk, accordeon, harmonium en andere snaarinstrumenten aan bod. Ook een pak verschillende vocalen komen aan bod, want niet enkel de drie bandleden zorgen daar voor, ook een aantal van de gastmuzikanten zorgen voor extra vocalen. Zo ontstaat een heel eigenzinnige sound die ze zelf omschrijven als “symbolist post folk music”. ‘The Nature Out There’ is zo maar liefst het vijftiende full-album voor Kinit Her en telt tien tracks die je meevoeren op hun eigenzinnige muzikale trip. Wij moeten opnieuw heel eerlijk zijn: het geheel is niet echt “our cup of tea”. Ja, er komen stukken en flarden langs die we enorm waarderen, maar, vooral door de overvloed aan elektronica, en het feit dat er zoveel verschillende ingrediënten in de sound van Kinit Her om aandacht schreeuwen, moeten we toch stellen dat het album ons maar heel matig weet te boeien. Al kunnen we ons best voorstellen dat er muziekliefhebbers zijn die dit het absolute summum vinden.

Luc Ghyselen (58)

Auerbach Tonträger

Tracklist: 1. The Nature Out There 2. How The Game Appears 3. Tears Of Gold 4. Blood Blood Blood 5. On The Bridge Of Dreams 6. Without Ending 7. Turn For The Better 8. Death Is A Marriage 9. The Mask Of Life Breaks 10. Blind Calf (To Offer)