Mormânt De Snagov: Invocation Through Revocation

Het Finse Mormânt De Snagov haalde in Roemenië inspiratie voor de bandnaam die zoveel betekent als “graf van Snagov” terwijl Snagov een stad is in Roemenië. De band werd in 2008 opgestart en zorgt voor een extreme metal sound waar we vooral ingrediënten uit black metal in ontdekken die de het gezelschap – tegenwoordig Pekka Jokela (drums), Miska Lehtivuori (vocals, gitaar), Pekka Venho (bass) en Ville Pekkala (gitaaar) – aanvult met ingrediënten uit progressive metal, symphonic metal en death metal. Met ‘Invocation Through Revocation’ zit het gezelschap reeds aan een vijfde full-album. We krijgen zeven tracks te horen op dit nieuwe schijfje, tracks die heel mooi en zorgvuldig blijken opgebouwd te zijn. Er zijn heel wat tempo en ritmewisselingen aanwezig, zodat er ook verschillen te horen zijn in kracht, dreiging en agressie. Zo weet Mormânt De Snagov ons vlot te boeien en te overtuigen zonder dat de heren ons werkelijk van de sokken blazen, daar we niet alle ideeën even geslaagd vinden. Terwijl de eerste zes tracks het vooral moeten hebben van kracht, dreiging en agressie is de afsluiter van dit album, ‘Valediction For The Nameless’ misschien een beetje een buitenbeentje te noemen. Men trekt hier immers vooral de kaart van melodie, symfonie en het orkestrale. Niet dat het nummer ons niet bevalt, het tegendeel is eerder waar, maar het zorgt er toch wel voor dat we even kijken of we nog hetzelfde schijfje aan het beluisteren zijn. Wie houdt van de eerder opgesomde ingrediënten en die ook oor hebben voor melodie en een orkestraal deel, zal met deze ‘Invocation Through Revocation’ een tijdlang zoet zijn, daar het album niet al zijn geheimen meteen prijs heeft na een eerste luisterbeurt. Een best wel knap album dus dat misschien nog zal stijgen in onze waardering binnen een paar weken / maanden.

Luc Ghyselen (82)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Absurdity Ingrained 2. Perennial Bliss 3. Upon Their Feeble Existence 4. Revocation Through Invocation 5. The Cloak Of Doctrine 6. Heretic Inception 7. Valediction For The Nameless