DGM: Life

Het Italiaanse DGM werd in 1994 opgestart als instrumentale band door Diego Reali (gitaar), Gianfranco Tassella (drums) en Maurizio Pariotti (keyboards). Vandaar dus de naam DGM (de eerste letter van hun voornaam). In 1995 vervoegde bassist Marco Marchiori de band en toen een jaartje later de eerste ep, ‘Random Access Zone’, op de markt kwam, maakten we ook kennis met vocalist Luciano Regoli. Intussen zijn we bijna dertig jaar verder en zorgde DGM reeds voor tien full-albums, maar wijzigde de line-up ook al enorm veel en heel drastisch! Van het originele vijftal dat voor die eerste kennismaking met DGM zorgde, schiet ondertussen niemand meer over. Tegenwoordig bestaat de line-up uit Marco Basile (vocals), Simone Mularoni (gitaar), Andrea Arcangeli (bass), Fabio Costantino (drums) en Emanuele Casali (keyboards), stuk voor stuk gelouterde muzikanten die hun instrument tot in de puntjes beheersen. Dat moet natuurlijk wel in het muzikale (sub)genre waarin DGM zich thuis voelt: progressive (power) metal. Toch denkt het vijftal dat ze anders klinken dan veel andere bands in dit segment. Ze willen immers goed gearrangeerde nummers brengen waar niet enkel het technisch kunnen geëtaleerd wordt, maar waar de liefhebber ook voeling mee heeft en dus stevig uit de bol kan gaan en … misschien wel een stukje kan gaan meebrullen. Hoe dan ook, met ‘Life’ presenteert het kwintet ons tien tracks die uiterst knap zijn opgebouwd en die een pak technisch vernuft laten horen. We horen immers uiterst gevarieerde tempo’s en ritmes langskomen die een stevige en krachtige basis meekrijgen van bass en drums die natuurlijk ook de nodige souplesse vraagt. Het soms echt wel prachtige keyboard tapijt ondersteund enerzijds de gitaarlijnen, maar zorgt evengoed voor voldoende bombast en voor heel fraaie accenten. En dan zijn er ook nog de schitterende vocalen waar kracht en melodie samengaan en perfect lijken te zijn afgestemd op het muzikale. Maar de absolute blikvinger, als je het ons vraagt ten minste, zijn de werkelijk impressionante gitaarsolo’s die we zowel melodieus, als inventief, als flitsend vinden en elke track naar een hoger niveau stuwen. Terwijl we dit schijfje aan zijn luisterbeurten onderwerpen, komt bij ons toch ene paar keer de vergelijking binnen sluipen met Symphony X, en, geef toe, er zijn een pak mindere bands in het (sub)genre actief die ook van wanten weten. ‘Life’ is dus een uiterst knap werkstuk geworden dat fans van progressive metal in het algemeen en zeker van DGM in het bijzonder overduidelijk in hun hart zullen sluiten.

Luc Ghyselen (92)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Unravel The Sorrow 2. To The Core 3. The Calling 4. Second Chance 5. Find Your Way 6. Dominate 7. Eve 8. Journey To Nowhere 9. Leave All Behind 10. Neuromancer