JJ Grey & Mofro: Olustee

We volgen JJ Grey al een aantal jaren en weten dus uit welk hout hij is gesneden. Toch weet deze singer / songwriter ons vaak te verrassen. Hij is immers niet vies van een streepje roots muziek, maar voelt zich als een vis in het water als hij voor een kruisbestuiving van Southern rock, blues, soul en swamp rock mag gaan. Ook op deze ‘Olustee’, het achtste full-album voor JJ Grey & Mofro als we het goed hebben, zorgt hij voor een mooie mix van de eerder opgesomde stijlen. Dit levert dit keer elf songs op waarvan hij er zelf tien schreef. Enkel ‘Seminole Wind’ is niet van zijn hand, maar werd geschreven door John David Anderson. De elf nummers zorgen voor een gevarieerd album, want de ene keer kiest hij eerder voor een bluesy sound, om tijdens een volgende nummer duidelijker de soulkaart te trekken, en tijdens weer een ander nummer te kiezen voor een eerder Southern rock sound. We gaan je er wel meteen bij vertellen dat wij zijn eerder rockende sound verkiezen ook al beschikt de man over een uiterst soulvolle stem. Het betekent meteen ook dat we niet elk nummer even hoog inschatten, zonder dat we echte miskleunen hebben ontdekt op dit album. JJ Grey zelf staat in voor de soulvolle vocalen, dobro, harmonica, gitaar en keyboards. Hij laat zich hier begeleiden door een resem aan muzikanten en backing vocalisten – te veel om allemaal op te sommen – in verschillende line-ups. De nummers die ons het meest liggen: het uiterst knappe titelnummer dat ons richting Southern rock stuwt, het uiterst soulvolle en knappe ‘Seminole Wind’, het funky ‘Free High’, en het naar swamp rock neigende ‘Rooster’. Met andere woorden ‘Olustee’ zorgt voor een mooie luisterervaring waar tal van bluesy subgenres aan bod komen en is zodoende een heel aangename aanvulling in de discografie van JJ Grey & Mofro.

Luc Ghyselen (82)

Alligator Records ALCD 5018

Tracklist: 1. The Sea 2. Top Of The World 3. On A Breeze 4. Olustee 5. Seminole Wind 6. Wonderland 7. Starry Night 8. Free High 9. Waiting 10. Rooster 11. Deeper Than Belief